Armașu: Inflația se află pe un trend ferm descendent. Guvernatorul Băncii Naționale prezintă un nou raport privind inflația (VIDEO)

Armașu: Inflația se află pe un trend ferm descendent. Guvernatorul Băncii Naționale prezintă un nou raport privind inflația (VIDEO)

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu a prezentat al doilea raport privind inflația din acest an. Potrivit datelor anunțate de Biroul Național de Statistică, în aprilie, rata anuală a inflației a fost de 18,1%, fiind în scădere cu 3,8% comparativ cu martie.

Cristian Bolotnicov

15:25 - Conform previzunilor noastre, PIB-ul va reveni în zona pozitivă în trimestrul III și se va menține în anul viitor. Vedem o revigorare pe toate segmentele. Ne așteptăm ca deja în trimestrul IV, noi vom fi în limita benzii de inflație, aproape de țintă și măsurile noastre ulterioare de politică monetară vor fi orientate spre aceea de a menține inflația în coridor”, notează guvernatorul BNM, care afirmă că asistăm la un proces de recesiune în economie.

Publicitate
...

Deviația PIB

Banca Națională a Moldovei

15:22 - Octavian Armașu menționează că remitențele de peste hotare au o fluctuație mai mică. Totodată, asistăm la o apreciere a leului moldovenesc.

Cel mai greu își revin remiterile, exprimate în valută străină, remitențele nu au fluctuat foarte mic. Avem două efecte, ceea ce înseamnă că a fost aplicată rata inflației, ceea ce înseamnă că remiterile sunt pe un palier negativ. Un alt efect, este aprecierea leului moldovenesc, noi am făcut multe intervenții pentru a procura excesul de valută de pe piața internă, dar oricum moneda națională s-a apreciat în 2023. Cea mai principală cauză este cererea slabă, cerere internă slabă pentru importuri, de la importatori pentru a procura valută pe piață. În aceste condiții noi suntem în condiții de exces de valută pe piață, ceea ce determină aprecierea leului moldovenesc”, explică Armașu.

15:15 - Guvernatorul BNM susține că o situație similară se atestă și în regiune.

„Practic la toți vedem că inflația a revenit pe o traiectorie descendentă. Vedem o traiectorie mai puțin pronunțată, în țările din partea de est, membre UE, în afara zonei euro, vedem ce răspuns de politică monetară au luat băncile centrale din zona respectivă”, susține guvernatorul BNM.

...

Rata inflației în regiune

Banca Națională a Moldovei

15:05 -„Inflația din RM se află pe un trend ferm descendent, de la 34,6% în noiembrie anul trecut, a ajuns la 18,1% la finele lunii aprilie, e rezultatul inclusiv a măsurilor de politică monetară pe care le-a întreprins BNM, aceste măsuri au permis ca inflația să revină sub control”, a afirmat guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

...

Rata inflației în ultimele luni

Banca Națională a Moldovei

Potrivit raportului anterior, prezentat în februarie, rata anuală a inflației va avea în continuare o tendință descendentă rapidă pe parcursul anului curent și relativ stabilă ulterior, până la sfârșitul perioadei de prognoză. Inflația va reveni în intervalul de variație al țintei în trimestrul II 2024 și se va menține până la sfârșitul orizontului de prognoză

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal