Top 10 fructe din Moldova cu potenţial major de creştere a exporturilor pe piaţa UE

Top 10 fructe din Moldova cu potenţial major de creştere a exporturilor pe piaţa UE

Republica Moldova are un potențial major de creştere a exporturilor de fructe pe piaţa statelor Uniunii Europene, se arată într-o analiză German Economic Team. Astfel pe primul loc se află strugurii, exportul cărora în 2021 a constituit circa 58.000 de tone, în timp ce importurile totale pe piaţa UE s-au ridicat la 1,44 milioane tone. Pe locul doi şi trei urmează cireşele şi caisele, a căror cantitate exportată este în creştere, dar care au o cotă nesemnificativă, scrie Mold-Street.

Baciu Ana

„Reorientarea tuturor exporturilor din Moldova ale acestor mărfuri ar însemna doar o mică pondere în importurile UE", consideră economiştii de la German Economic Team.

Pe locurile patru şi cinci se află prunele uscate și prunele în stare proaspătă.

„Aici, reorientarea completă a tuturor exporturilor din Moldova către Uniunea Europeană ar însemna o pondere considerabilă în importurile UE (12% și 18% respectiv) și comerțul intra-UE (32% și 30% respectiv), făcând din Moldova un concurent semnificativ pentru producătorii din UE", constată economiştii germani.

În consecinţă ei recomandă diversificarea suplimentară a piețelor de export pentru aceste produse agroalimentare.

În top 10 produse agroalimentare pe bază de fructe din Moldova cu potenţial major de creştere a exporturilor pe piaţa UE, German Economic Team a mai inclus zmeura şi murele în stare proaspătă; dulcurile, jeleurile, marmeladele şi pastele de fructe; piersicile, perele şi alte fructe comestibile în stare uscată; piersicile proaspete, inclusiv nectarinele şi căpșunele proaspete

Potrivit economiștilor germani utilizarea deplină a potențialului de export al Republicii Moldova ar însemna doar o mică parte în importurile şi comerțul UE.

„Fructele din Moldova au un potențial considerabil de expansiune a exporturilor în UE, dar este necesară o diversificare suplimentară a piețelor de export pentru unele produse", mai afirmă economiștii de la German Economic Team.

Anul trecut exporturile de mărfuri din Republica Moldova destinate țărilor Uniunii Europene (UE–27) au totalizat 2,54 miliarde de dolari (cu 32,3% mai mult comparativ cu anul 2021), deținând o pondere de 58,6% în total exporturi.

...

Top 10 produse

WITS

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal