CEC respinge cererea Partidului Șor de anulare a validării mandatului de deputat pe numele lui Vladimir Vitiuc. Cum e argumentată solicitarea
La 18 mai, Partidul Șor a depus la CEC o cerere prealabilă prin care solicită suspendarea și anularea Hotărârii Comisiei Electorale Centrale cu privire la inițierea procedurii de validare a mandatului de deputat în Parlament pe numele lui Vladimir Vitiuc. Partidul consideră ilegală decizia Parlamentului prin care Ilan Șor a rămas fără fotoliul de deputat și se adresează în judecată. CEC, însă, menține decizia prin care a propus Curții Constituționale validarea mandatului pe numele lui Vitiuc.
・ Irina Soltan
După încetarea mandatului de deputat al lui Ilan Șor, funcția a devenit vacantă, iar următoaul candidat supliant pe listele electorale ale Partidului Șor eeste Vladimir Vitiuc. Procedura administrativă prin care urma să fie validat noul mandat de deoutat, însă, a fost suspendată pe motiv că Vitiuc nu a prezentat declarația de consimțământ de atribuire a mandatului de deputat și nici nu a depus declarația de refuz de atribuire a mandatului.
În continuare, la 3 mai, Vladimir Vitiuc a prezentat declarația de consimțământ. Aceasta a fost înregistrată la CEC. Astfel, CEC a reluat procedura administrativă de inițiere a validării unui mandat de deputat în Parlament și a propus Curții Constituționale validare acestui mandat.
Însă, Partidul Șor și-a manifestă dezacordul față de hotărârea CEC așa cum aceasta „izvorăște din hotărârea Parlamentului nr. 92 ți 93, din 2023” despre care spune că ar fi ilegală.
Mai exact, Partidul Șor invocă condițiile în baza căror un deputat în Parlament. (în cazul de față Ilan Șor) poate rămâne fără mandat de deputat. Cu alte cuvinte, se invocă că la 27 aprilie, Parlamentul a adoptat Hotărârea prin care l-a dezis pe Șor de mandatul de deputat „fără a avea un temei legal”.
„Incompatibilitatea cu calitatea de deputat intervine odată cu condamnarea la închisoare în urma unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile”, argumentează Partidul Șor în solicitarea adresată CEC-ului.
Mai mult, Partidul Șor s-a adresat la 2 mai și la Parlament cu două solicitări de anulare a hotărârii prin care Ilan Șor a rămas fără fotoliul de deputat. După un răspuns defavorabil, partidul s-a adresat în judecată la 17 mai.
„Având în vedere că destinatarul hotărârii CEC 1074/2023 este domnul Vladimir Vitiuc, în calitate de candidatul supleant pe listele Partidului „Șor”, acesta a fost atras în procedură administrativă, fiindu-i solicitată opinia față de argumentele invocate în cerera prealabilă. La 23 mai 2023, Vladimir Vitiuc a depus la CEC o referință asupra cererii prealabile prin care susține că cererea este neîntemeiată și contravine prevederilor legislației”, a spus la ședința din 24 mai secretarul CEC, Alexandr Berlinschii.
În cele din urmă membrii CEC au constat că nu există temei ca hotărârea comisiei nr. 1074 să nu fie executată. Prin urmare, propunerea CEC către Curtea Constituțională rămâne valabilă. Iar cererea de suspendare a decizie de inițiere a procedurii de validare a mandatului de deputat în Parlament pe numele lui Vladimir Vitiuc se respinge ca neîntemeiată.