Tehnică agricolă, pe traseele de lângă frontieră. Agricultorii ieșiți la protest s-au întâlnit cu premierul Recean aflat în treacăt (VIDEO)

Tehnică agricolă, pe traseele de lângă frontieră. Agricultorii ieșiți la protest s-au întâlnit cu premierul Recean aflat în treacăt (VIDEO)

La 8 iunie, în mai multe raioane ale țării au continuat acțiunile de protest inițiate de agricultorii membri ai Forței Fermierilor. Spre exemplu, în zona vămii Sculeni, tractoarele au circulat în coloane.

Irina Soltan

Pe străzile de lângă PTF Sculeni, s-au adunat fermieri cu peste 60 de unități de transport. Acestea au circulat în coloane în semn de protest. La fel, în spațiul public au apărut imagini cu manifestații în zona vămii Leușeni.

Publicitate

De cealaltă parte, Poliția de Frontieră anunță că toate punctele de trecere a frontierei de stat activează în regim normal, fără întreruperi în programul de lucru. 

„În contextul protestelor organizate de către agricultori în preajma punctelor de trecere a frontierei Leușeni și Sculeni, menționăm că circulația în traficul transfrontalier nu este afectată pentru autoturisme și autocamioane. La fața locului sunt echipe comune ale IGPF și INSP care asigură ordinea publică pe drumurile de acces spre punctele de trecere, inclusiv nepermiterea blocării acestora”, notează oamenii legii.

Tot la 8 iunie, organizatorii acțiunilor de protest, agricultorii-membri ai Asociației Forța Fermierilor, anunță că au fost blocate pe mai mult timp traseele naționale lăngă vamele Sculeni și Leușeni, precum și pe scurt timp drumurile naționale Bălți - Orhei, lăngă satul Sărăteni, și drumul Orhei - Rezina, lăngă satul Bușăuca.

Mai mult, fermierii au reușit să discute direct cu prim-ministrul Dorun Recean care se afla în treacăt pe drumurile în care se s-au desfășurat manifestațiile.

„Noi fermierii avem angajați și familii iar acum am ajuns într-o perioadă că nu avem nici salarii pentru lucrători. E o problemă mare”, a spus un fermier.

„Eu știu foarte bine aceste probleme, dar diferența reală este între costurile care le-am avut și prețurile joase pe care le avem astăzi. Asta trebuie să rezolvăm și asta facem. Am alocat ce am putut din buget. Și domnul Slusari înțelege și cunoaște că azi R. Moldova este în situația în care trebuie să apelăm la ajutor din extern și asta facem”, a răspuns Dorin Recean.


AGORA amintește că acțiunile de protest au început la 7 iunie. Membrii Asociației „Forța Fermierilor” susțin că au recurs la proteste, deoarece Guvernul nu răspunde cererilor de ajutor. În total, s-au estimat 527 de agricultori cu tehnică agricolă, participanți din 20 de localități.

Mai multe detalii, aici: „Așteptăm să fim auziți și înțeleși”: Fermierii protestează în peste 20 de raioane din țară

Revendicările solicitate de fermieri:

Alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3.000 de lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grâu, orz, rapiță, etc.);

Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarea-soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană a prelungit această restricție pentru țările din Europa de Est până pe 15 septembrie.

Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;

Achitarea până la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor pentru subvențiile pentru anul 2022;

Modificarea (cu intrare în vigoare până la 10 iunie 2023) a legii cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program până la finele anului și extins numărul de beneficiari și sumele achitate.


Amintim că, în data de 6 mai, premierul Dorin Recean a au avut o întrevedere cu reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor", însă cele două părți nu au ajuns la o înțelegere. Guvernul a menționat că, pentru a sprijini agricultorii afectați de crizele regionale, s-au alocat suplimentar peste 530 de milioane de lei, dintre care peste 430 de milioane de lei vor fi distribuite pentru restituirea TVA, iar alte 100 de milioane de lei, pentru pierderile cauzate de creșterea prețurilor la motorină și fertilizanți.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal