Sumele presupuselor onorarii pentru artiștii care au evoluat la Adunarea Națională „Moldova Europeană” sunt adevărate. Acest lucru e confirmat de Sergiu Prodan. Ministrul însă precizează că Ministerul Culturii nu a publicat niciun fel de liste și atribuirea banilor către un artist sau altul.
„Noi am făcut publice onorariile instituțiilor publice, hașurând informațiile despre artiștii privați. Dar nu e greu de presupus cine și cât a primit, de aceea noi nu putem nici să confirmăm, nici să infirmăm informația în scrisoarea făcută publică”, spune Prodan.
Ministrul mai subliniază că în spatele cifrelor oferite de ministerul Culturii sunt nu doar cheltuieli pentru prestația artistică, dar și alte cheltuieli.
„Corul radio-televiziunii de fapt a evoluat pro bono (n.r fără plată, în interesul public). Aceste 5.000 de lei nicidecum nu a însemnat onorariul artiștilor. Acești bani de fapt sunt cheltuieli pentru transport. Dar și timpul scenic în care a evoluat corul a fost de fapt interpretarea unei singure piese - „Oda Europei”, care a durat 3-4 minute. Însă lăutarii au cântat aproape două ore.
Chiar și așa, în cazul lăutarilor vorbim de un colectiv de 33 de persoane, program repetat. Dar banii nu-i primesc lăutarii, ci instituția. Asta înseamnă că 20% TVA din acești bani trebuie scăzuți. Respectiv, banii împărțiri din acea sumă de 100 de mii, va fi în cel mai bun caz de 1.000 de lei per persoană, suplimentar la salariul de bază”, a explicat diferențele de sume, Sergiu Prodan.
Cât despre interpreții care au cântat singuri la eveniment, ministrul Culturii spune că instituția a prevăzut „onorarii obișnuite”, iar în cazul unor formații s-ar fi luat în calcul echipele de sonorizare și altele, dar și drepturile de autor în interpretarea unor creații.
Ministrul precizează că finanțarea evenimentului a fost din sursele Ministerului Culturii, deși banii nu au fost prevăzuți în buget. Prodan spune că Guvernul a promis că după ratificarea bugetului de stat Ministerul va primi bani suplimentar pentru evenimentele organizate de Ministerul Culturii, inclusiv cel din 21 mai. Prodan spune că banii încă nu au fost debursați, și încă nicio instituție sau agent economic cu care s-au încheiat contracte de colaborare la Adunarea Națională nu a primit banii promiși.
Explicațiile lui Prodan vin după ce în spațiul public au apărut cifrele cu sumele alocate de Ministerul Culturii pentru artiștii care au evoluat la 21 mai.
Internauții au sesizat diferențe simțitoare. Atenția publică a fost îndreptată spre corul Televiziunii Naționale, format din cca. 30 de persoane, pentru care, potrivit cifrelor, ar fi prevăzuți cei mai puțini bani - 5.000 de lei. De cealată parte, pentru Orchestra „Lăutarii”, condusă de Nicolae Botgros sunt prevăzuți 100.000 de lei, la fel ca și Moldovan National Youth Orchestra, dirijată de Adriano Marian, fratele deputatului Radu Marian. Tot 100.000 lei ar fi onorariul pentru Vali Boghean&Band.
Potrivit cifrelor, restul interpreților prezenți urmau să fie remunerați cu sume cuprinse între 90.000 de lei și 5.000 de lei.
Precizăm că pe lângă banii pentru artiști, evenimentul a inclus și altfel de cheltuieli, cum ar fi atributica - steaguri UE și ale R. Moldova.
Adunarea Națională „Moldova Europeană” a avut loc la 21 mai curent, în Piața Marii Adunări Naționale. La eveniment au participat aproape 80.000 de cetățeni pentru a manifesta sprijinul față de vectorul pro-european al politicii externe și aderarea țării la UE până în 2030. Evenimentul a fost organizat simultan în peste 33 de orașe și capitale din UE, iar inițial Guvernul a estimat costurile la cca. 4,7 milioane de lei.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.