Domnica Manole va primi din partea statului 800 de mii de lei prejudiciu moral. Curtea de Apel menține decizia primei instanțe

Domnica Manole va primi din partea statului 800 de mii de lei prejudiciu moral. Curtea de Apel menține decizia primei instanțe

Judecătoarea Curții Constituționale (CC) Dominica Manole își va primi cei 800 de mii de lei drept prejudiciu moral pentru că ar fi fost atrasă la răspundere penală neîntemeiată. Cel puțin asta arată decizia Curții de Apel Chișinău, care a respins apelul Ministerului Justiției. De asemenea, statul ar putea achita 4.500 de lei pentru cheltuielile judiciare. Decizia este definită, dar poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiției în termen de două luni.

Ana Baciu

„Reieșind din suferințele atât fizice cât și psihice suportate de reclamanta (n.r. Domnica Manole), de statutul și poziția socială a acesteia, Colegiul consideră că prejudiciului moral în sumă 800.000 de lei, încasat de prima instanță, este o sumă întemeiată şi reală suferințelor cauzate, care constituie de altfel o satisfacție echitabilă” se arată în decizia Curții.

Domnica Manole a devenit cunoscută opiniei publice în anul 2016, când în calitate de judecător al Curții de Apel Chișinău, a anulat o hotărâre a Comisiei Electorale Centrale (CEC) prin care era interzisă organizarea unui referendum ce ținea de modificarea Constituției pentru a reveni la alegerea președintelui R. Moldova prin vot direct. Hotărârea, pronunțată la 14 aprilie 2016, a fost contestată de CEC la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) și anulată în numai o săptămână.

Urmare a acestei decizii președintele CEC de atunci, Iurie Ciocan, cerea Procuraturii Generale și Consiliului Superior al Magistraturii, investigarea acțiunilor judecătoarei. Ulterior, Manole a fost destituită din funcția de judecător, iar pe numele ei a fost pornit un dosar penal, fiind obținut în acest sens acordul CSM-ului de către procurorul general interimar de atunci, Eduard Harunjen.

Mai multe detalii despre acest caz, vezi AICI.

Pe 4 iulie 2017, după ce a examinat avizul consultativ suplimentar al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) cu privire la judecătoarea Curții de Apel Chișinău Domnica Manole, Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât că aceasta nu este compatibilă cu statutul de judecător și a demis-o din funcție.

Ulterior, la 4 iulie 2019, procurorul de caz, Eugeniu Rurac, a anunțat că renunță la acuzațiile aduse ex-magistratei Domnica Manole, având la bază declarațiile unui martor al apărării și concluziile unor experți.

Ulterior, Manole s-a înscris la concursurile organizate de Parlament, Guvern și Consiliul Superior al Magistraturii pentru desemnarea judecătorilor la Curtea Constituțională. Deși a fost respinsă în toate cele trei concursuri, Domnica Manole a fost numită judecătoare la Curtea Constituțională prin votul Parlamentului din august 2019. La 23 aprilie 2020, Domnica Manole a fost aleasă în funcția de președintă a Curții Constituționale.


Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.