Un an de când Veronica Dragalin este în fruntea Procuraturii Anticorupție. Procurora-șefă prezintă totalurile (LIVE)
La 1 august se împlinește un an de când Veronica Dragalin a devenit procuroră-șefă a Procuraturii Anticorupție. Cu această ocazie, Dragalin prezintă totalurile unui an de mandat.
・ Baciu Ana
În debutul discursului său, Veronica Dragalin a ținut să menționeze care sunt progresele făcute în dosarul frauda bancară.
„Am avut în aprilie 2023 o condamnare definitivă de la Curtea de Apel în privința lui Ilan Șor, care a fost trimis în judecată pentru escrocherie și spălare de bani. Hotărârea Curții de apel stabilește că Ilan Șor este vinovat în această infracțiune care a cauzat un prejudiciu de peste cinci miliarde de lei. Ilan Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare și urmează să fie o confiscată o sumă de cinci miliarde de lei. Republica Moldova a efectuat toate acțiunile ca să fie solicitată extrădarea lui Ilan Șor din Isarel”, a spus procurora-șefă.
Dragalin a declarat că în ultimul an au fost trimise în judecată mai multe episoade din dosarul frauda bancară în privința mai multor persoane.
„În septembrie 2022 a fost trimis în judecată fostul guvernator al BNM și un fost vice-guvernato al BNM. În aprilie 2023 au fost trimis încă un alt ex-guvernator al BNM pentru excrocherie și spălare de bani. Toamna trecută a fost reținut Vladimir Andronchi și cazul lui a fost terminat și trimis în judecată în martie 2023, el este învinuit pentru un episod din frauda bancară care a prejudiciat statul cu peste 26 de milioane de lei”.
Procurora-șefă a subliniat că în acest an a fost trimis în judecată primul caz în care este vizat Vladimir Plahotniuc.
Drăgălin a afirmat că în ultimul s-a reușit să se pună sechestru pe zeci de milioane de euro în țări străine cum ar fi Franța și Spania.
Cu privire la dosarul Laundromat, șefa de la Anticorupție a menționat că s-a colaborat cu alte state care investighează acest caz.
„Principalul arhitect al acestei scheme este Veaceslav Platon care are statut de învinuit pe acest dosar. El se află în Marea Britanie și noi în ultimul an am reușit să cooperăm cu omologii noștri din Marea Britanie, să îl localizăm, să îi înaintăm învinuiri ca să putem merge înainte pe alte dosare care îl vizează în lipsa lui”.
În acest an au fost trimise în judecată și două cauze penale în care este vizat ex-președintele Igor Dodon.
„În octombrie 2022 a fost trimis în judecată un caz pentru corupere pasivă și acceptarea finanțării Partidului Socialiștilor, în sumă de la 600 de mii până la un milion de dolari din partea unui grup criminal organizat. Iar în martie 2023 a fost trimis un alt dosar în judecată în privința lui Igor Dodon pentru falsificarea documentelor oficiale de către un medic de familie în interesul lui Igor Dodon și Galina Dodon”, a explicat Dragalin.
Și dosarul concesionarea aeroportului a înregistrat progrese, spune șefa PA.
„Au fost acuzați un ex-priministru al țării, ex-ministru de economii, ex-directorul general al Agenției Proprietăți Publice și alți funcționari publici. În acest dosar prejudiciul cauzat statului este de peste 392 de milioane de lei. PA a terminat urmărirea penală și a trimis în judecată un caz de abuz de serviciu, corupere pasivă și fals în declarație în privința procurorului general suspendat, cazul a fost trimis în judecată în octombrie 2022”.
În iunie 2023 a fost trimis în judecată cauza penală în privința Marinei Tauber și a Partidului Șor, suma finanțării ilegale a partidului fiind de peste 195 de milioane de lei, a mai spus Dragalin.
Procurora-șefă a menționat că în ultimul an mai multe persoane au fost trimise în judecată pentru corupție în justiție. Este vorba de procurori, avocați, polițiști, etc.
Probleme și provocări
Dragalin a menționat că în activitatea sa, Procuratura Anticorupție se confruntă cu mai multe probleme, iar pentru a fi soluționate e nevoie d remodificarea legilor.
„O mare problemă cu care ne confruntăm este scurgerea de informații pe dosare penale și faptul că nu suntem suficient de eficienți pe unele dosare de rezonanță mai complexe. Din punctul nostru de vedere soluția pentru aceste probleme este fortificarea PA după modelul DNA din România. Să ne permită legea să putem efectua măsuri speciale de investigație, cum ar fi să avem o echipă de ofițeri care pot urmări o altă persoană, să avem tehnica necesară ca să putem intercepta telefoane, să punem camere sau microfoane la persoane în oficiu, să înregistrăm discuții. Din experiența noastră doar așa măsuri speciale de investigație pot documenta acte de corupție, doar așa putem acumula suficiente probe pentru a atrage la răspundere pe cei care comit infracțiuni de corupție”, a spus Veronica Dragalin.
Șefa PA a menționat că în prezent, legea nu permite Procuraturii să efectueze măsuri speciale de investigație cu forțele proprii, astfel, ofițerii sunt obligați să apeleze la alte instituții cu ar fi Centrul Național Anticorupție sau Serviciul Informații și Securitate.
Dragalin a mai menționat că procurorii trebuie susținuți și motivați să rămână în sistem, făcând aluzie la majorări de salarii pentru acuzatori.
„Deocamdată noi nu avem legi care demonstrează încurajarea acestor procurori. Salariile pentru ofițerii CNA au fost ridicate în ultimele luni, dar nu salariile pentru procurori. Cei care au trecut pre-vettingul tot nu au primit salarii mai mari. Deci dacă vrem să avem forțe care luptă împotriva corupției, care ne ajută să avem un stat de drept trebuie să încurajăm procurorii corecți să rămână în sistem”.
AGORA amintește că Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a desemnat-o pe Veronica Drăgălin șefă la PA, în urma probei de interviu care a avut loc la 7 iunie 2022.
Atunci, procurora Veronica Drăgălin a fost promovată și de către Comisia specială de preselecție la funcția de șefă a PA.
Veronica Drăgălin este fiica Elenei Drăgălin, fondatoarea organizației Moldova AID, precum și a organizației Moldovan-American Convention.