Ultima oră! Fostul viceprimar Nistor Grozavu, trimis în judecată. Este învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu

Ultima oră! Fostul viceprimar Nistor Grozavu, trimis în judecată. Este învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu

Fostul viceprimar de Chișinău, Nistor Grozavu, urmează să fie judecat într-un dosar în care este învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu. Potrivit materialelor din dosar, acesta ar fi semnat certificatul de urbanism pentru o construcție din sectorul Rîșcani. În baza documentului s-au făcut actele pentru construirea unui complex de agrement. Iată ce spune Grozavu în apărarea sa.

Irina Soltan

Procurorii constată că infracțiunea ar fi fost săvârșită în perioada când Nistor Grozavu a fost viceprimar al municipiului Chișinău și când prin dispoziția primarului a fost delegat cu atribuții în domeniul urbanistic al municipiului Chișinău, inclusiv patronarea activității Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare.

Învinuirea susține că Grozavu ar fi semnat un certificat de urbanism eliberat unei companiei, prin care a fost permisă elaborarea documentației de proiect pentru construirea unui complex polifuncțional cu profil de agrement, odihnă și alimentație publică în sectorul Rîșcani. Asta contrar prevederilor Codului funciar, în lipsa drepturilor de deținere a companiei a terenului cu pricina și fără Avizul pozitiv al Asociației de gospodărire a spațiilor verzi.

„Conștientizând că certificatul de urbanism pentru proiectare a fost eliberat înaintea stabilirii relațiilor funciare de arendă cu compania, contrar prevederilor legale, în lipsa Avizului pozitiv al expertizei ecologice de stat și acordului populației din zona limitrofă a scuarului precum și contrar prevederilor din Legea cu privire la spațiile verzi care se referă la reducerea suprafețelor, învinuitul ar fi semnat și eliberat unei alte societăți comerciale autorizația de construcție prin care a permis construirea unui obiectiv prin reducerea suprafeței spațiilor verzi din scuarul dat”, notează Procuratura Generală.

Astfel, Grozavu, prin acțiunile sale ar fi cauzat Primăriei Chișinău un prejudiciu material în mărime totală de 883.000 lei, dintre care 715.000 lei - valoarea lotului de teren, precum și 168.000 lei - în rezultatul reducerii spațiilor verzi. 

Reacția lui Nistor Grozavu: Acolo a fost o construcție neterminată

Publicitate

Contactat de AGORA, Nistor Grozavu a spus că pe terenul menționat în dosar a existat o construcție neterminată care a fost vândută altui proprietar. Contractul de vânzare - cumpărare ar fi fost confirmat prin instanța de judecată.

„Cât despre certificatul de urbanism, prin acesta nu se produc careva efecte. Funcția actului este să informeze beneficiarul proiectului ce și în ce condiții ar putea să facă acolo.

Cât despre limitarea spațiilor verzi, acest scuar până astăzi nu are delimitate hotarele. Când vor fi hotare fixe, atunci se poate vedea dacă e ceva în neregulă. Mai departe a fost decizia consilierilor municipali care au dat în arendă o suprafață de teren. Acolo nu am fost eu ca să votez”, a spus Nistor Grozavu.

Cauza penală va fi examinată la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, pentru examinare în fond, iar dacă vinovăția persoanei va fi demonstrată, aceasta riscă o pedeapsă maximă sub formă de închisoare până la 10 ani cu sau fără privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal