Un deputat în Adunarea Populară a UTA Găgăuzia, deferit justiției. Ce acuzații i-au înaintat procurorii

Un deputat în Adunarea Populară a UTA Găgăuzia, deferit justiției. Ce acuzații i-au înaintat procurorii

Un deputat în Adunarea Populară a UTA Găgăuzia a fost deferit justiției, după ce Procuratura Anticorupție a trimis în instanță cauza penală în care este vizat. Oficialul local este acuzat de escrocherie, delapidarea averii străine în proporții deosebit de mari și insolvabilitatea intenționată soldată cu cauzarea prejudiciului material estimat la 11 milioane de lei.

Cristian Bolotnicov

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. În rezultatul efectuării urmăririi penale, s-a stabilit că, învinuitul împreună cu soția acestuia, în anul 2011 au indus un SRL în proces de insolvabilitate. Anterior, în 2010, urmărind scopul dobândirii ilicite bunurilor altei persoane, învinuitul a determinat un cetățean străin să preia 49,9% din acel SRL.

Ulterior, la scurt timp după înțelegere, învinuitul transmite activele acelui SRL către SRL-ul a cărui acționar este însăși el, astfel diminuând semnificativ valoarea cotei părți transmise cetățeanului străin, care la rândul său, află abia în anul 2013 că SRL-ul în care deține 49,9% se află în proces de insolvabilitate.

Autor: Procuratura Anticorupție

Publicitate

Potrivit procurorilor, în perioada 2015-2022 învinuitul, în calitate de reprezentant al companiei a cărui acționar este încheie cu SRL-ul în proces de insolvabilitate, contracte de locațiune și concomitent contracte de depozit și pază pentru asigurarea integrității bunurilor acestuia, însă contrar scopului de pază și protecție utilizează toată masa debitoare în scop de producere.

În aceeași perioada, acesta, primind spre păstrare bunuri asupra cărora a fost aplicat sechestru, a admis includerea acestora în lista de inventariere (masa debitoare) în cadrul procesului de insolvabilitate, utilizându-le în beneficiul economic al SRL-ului pe care îl deține.

În urma acțiunilor sale cauzând un prejudiciu de aproximativ 11 milioane lei.

Procurorii menționează că atât învinuitul cât și soția acestuia în privința căreia a intervenit termenul de prescripție de tragere la răspundere penală nu și-au recunoscut vina, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Comrat, sediul Central.

Totodată, în scopul garantării recuperării prejudiciului, achitării amenzii și eventualei confiscări speciale a fost aplicat sechestru asupra 100 % cota parte a SRL-ului a cărui acționar este învinuitul, în valoare de peste 8 milioane lei.

CONTEXT. Urmărirea penală în privința deputatului a fost pornită în ianuarie 2014, de către Inspectoratul de Poliție Comrat în baza plângerii administratorului unei Societăți cu Răspundere Limitată. Pentru infracțiunea comisă, legea prevede pedeapsa sub formă de închisoare de la 8 la 15 ani, cu privare de dreptul de a ocupa funcții sau exercita o activitate pe un termen de până la 5 ani, închisoare de la 8 la 15 ani sau amendă de până la 92.500 de lei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal