Din rândul non-judecătorilor, printre membrii CSM. Candidata Lucia Popescu a primit aprobarea Comisiei Pre-Vetting

Din rândul non-judecătorilor, printre membrii CSM. Candidata Lucia Popescu a primit aprobarea Comisiei Pre-Vetting

Candidata la poziția de membră a Consiliului Superior al Magistraturii, din rândul non-judecătorilor, Lucia Popescu, corespunde criteriilor de integritate financiară și etică și promovează evaluarea. Decizia de a fost transmisă, astăzi, 16 august, candidatei și Parlamentului, care este instituția responsabilă de organizarea concursului, în acest caz. Hotărârea a fost luată în urma clarificării de Comisia Pre-Vetting a circumstanțelor nereflectării unor conturi bancare, împrumuturi și bunuri imobile în declarațiile cu privire la venituri și proprietate pentru anii 2012-2014.

Olga Scripnic

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Candidata la poziția de membră a Consiliului Superior al Magistraturii, din rândul non-judecătorilor, Lucia Popescu, corespunde criteriilor de integritate financiară și etică și promovează evaluarea.

Candidata a fost audiată de Comisia Pre-Vetting pe 19 iulie curent.  Evaluarea s-a axat pe trei aspecte de integritate financiară. Membrii Comisiei a clarificat circumstanțele nereflectării unor conturi bancare, împrumuturi și bunuri imobile în declarațiile cu privire la venituri și proprietate pentru anii 2012-2014, depuse la Autoritatea Națională de Integritate. Totodată, candidata a explicat aspectul nedeclarării, în 2020, a economiilor în numerar, de către un membru de familie, care este subiect al declarării, dar și sursa rambursării unui împrumut, contractat în 2016.

Lucia Popescu face parte din cel de-al doilea grup de candidați non-judecători înaintați de Parlament la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii. După ce au fost selectați de Comisia juridică, numiri și imunități, în cadrul unui concurs public.

Lucia Popescu urmează să notifice Comisia dacă se opune sau nu publicării deciziei în 48 de ore din momentul recepționării, potrivit legislației.

Deciziile Comisiei Pre-Vetting sunt cu drept de atac și pot fi contestate la Curtea Supremă de Justiție în 5 zile din data recepționării, fără respectarea procedurii prealabile.

CONTEXT. Lucia Popescu face parte din cel de-al doilea grup al non-judecătorilor, înaintați de Parlament la funcția de membru al CSM. Popescu a fost audiată public de Comisia Pre-Vetting, în data de 19 iulie curent, în contextul procesului de evaluare a integrității financiare și etice a candidaților la CSM.

Verificările sub aspectul integrității financiare și etice vizează o perioadă de 15 ani.

Mai mult, până în acest moment, cinci candidați din cei 9 incluși pe lista transmisă Comisiei de către Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități, pe 5 mai 2023, au promovat evaluarea. Doi candidați nu au promovat evaluarea, iar alți doi candidați așteaptă deciziile Comisiei Pre-Vetting pentru a putea deveni eligibili pentru o funcție de membru în CSM.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal