Prioritățile misiunii diplomatice moldovenești: noi ambasade, piețe de comercializare asiatice,  parteneriat strategic cu SUA, demararea negocierilor de aderare la UE și alte obiective

Prioritățile misiunii diplomatice moldovenești: noi ambasade, piețe de comercializare asiatice, parteneriat strategic cu SUA, demararea negocierilor de aderare la UE și alte obiective

Până la sfârșitul anului R. Moldova ar trebui să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană. În următoarea perioadă, parteneriatul strategic cu România ar urma să fie consolidat, iar cel cu SUA - dezvoltat. Mai mult, serviciile consulare în diasporă vor fi îmbunătățite, vor fi încheiate acorduri pentru conversiunea permiselor de conducere și pentru reducerea tarifelor de roaming. Exporturile și pătrunderea pe piețele asiatice sunt alte obiective trasate în cadrul Reuniunii Diplomației R. Moldova, la data de 16 august curent. Află care este 4D-ul misiunii diplomatice moldovenești.

Olga Scripnic

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ.  În prima zi a Reuniunii Diplomației Republica Moldova, ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, anunță că au fost evaluate rezultatele diplomatice din ultimul an. Mai important decât atât, au fost setate obiectivele prioritate pentru următoarea perioadă. Acestea au fost clasificate pe patru dimensiuni (4D): dezvoltare europeană, dialog, diasporă și diplomație economică.

Din perspectiva dezvoltării europene, Republica Moldova a obținut statutul de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. În acest fel, următoarele obiective sunt: îndeplinirea celor nouă recomandări formulate de Comisia Europeană, astfel încât la sfârșitul acestui an să poată fi începute negocierile de aderare.

„Este important să menținem sprijinul fiecărui stat membru al UE”, declară vicepremierul Nicu Popescu.

În ceea ce ține de dialog, a fost punctată continuarea aprofundării parteneriatului strategic cu România și susținerea suveranității, independenței și integrității teritoriale a Ucrainei. De asemenea, ar urma să fie deschise noi ambasade, cum ar fi în India, pentru a întări dialogul cu partenerii strategici.

Vom consolida cooperarea cu organizații internaționale precum NATO, CoE, ONU, OSCE. Vom dezvolta parteneriatul nostru strategic cu Statele Unite ale Americii, inclusiv prin fortificarea dialogului politic și cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale.

Autor: Nicu Popescu, vicepremier

Publicitate

Mai mult, dialogul permanent cu partenerii pe care îi are Republicii Moldova au facilitat aplicarea unor sancțiuni persoanelor „care au subminat statul de drept și au furat cetățenii țării noastre”, mai spune Popescu.

O altă latură prioritară pentru Serviciului Diplomatic rămâne a fi diaspora. Astfel, este stabilită îmbunătățirea serviciile consulare. Un alt obiectiv trasat Ambasadorilor Republicii Moldova reprezintă accelerarea negocierilor și încheierii acordurilor pentru conversiunea permiselor de conducere, acorduri în domeniul social și reducerea tarifelor de roaming.

Este important ca ambasadele noastre să adopte o abordare proactivă în planificarea și implementarea evenimentelor culturale dedicate comunității noastre din diasporă.

Autor: Nicu Popescu, vicepremier

Din punct de vedere a diplomației economice a fost punctată ca prioritate promovarea produselor agricole și a vinurilor moldovenești, cu accent pe sporirea exporturilor, identificarea de noi piețe de comercializare și atragerea investițiilor străine în Republica Moldova.

 În plus, purtăm dialog cu companii aeriene interesate să opereze zboruri către și dinspre Chișinău. Totodată, ne propunem să găsim noi oportunități de pătrundere pe piețele asiatice.

Autor: Nicu Popescu, vicepremier

CONTEXT. Astăzi, 16 august curent, a avut loc Reuniunea Diplomației în R. Moldova. La aceasta au participat 40 de șefi de misiuni. În cadrul Reuniunii au venit cu discursuri și prietenii Republicii Moldova, Miniștrii de Externe ai României și Ucrainei, Luminița Odobescu și Dmitro Kuleba, precum și Secretara de Stat pentru Afaceri Europene a Franței, doamna Laurence Boone.

În cadrul reuniunii, care se desfășoară în perioada 16-17 august, diplomații examinează chestiuni legate de evoluția relațiilor internaționale din ultima perioadă, precum și progresul Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

O altă prioritate a reuniunii, potrivit Ministerului de Externe, este subiectul ce vizează problemele cu care se confruntă cetățenii moldoveni stabiliți peste hotare și modalitățile de a le oferi protecție socială.

În 2022, reuniunea ambasadorilor Republicii Moldova s-a desfășurat sub genericul „Diplomația Republicii Moldova în contextul oportunităților și provocărilor regionale”. În acest sens, șefii de misiuni diplomatice au participat la lucrările Zilei Diasporei, organizată în 2022 cu genericul „O țară mică cu inimă mare”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal