Ca să meargă totul brici: Au fost selectate localitățile în care va fi organizat Recensământul de probă
Începând cu 28 august și până pe 10 octombrie 2023, în țara noastră va fi organizat un Recensământ de probă al Populației și Locuințelor. Participanții la acest exercițiu vor completa, de probă, inclusiv ancheta post-recenzare.
・ Mardari Irina
CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ: Recensământul este o activitate statistică de amploare care se desfășoară o dată la 10 ani și face parte din rundelor mondiale de recensăminte, realizate în conformitate cu recomandările internaționale. Conform Deciziei Comisiei naționale pentru recensământul populației și locuințelor va fi organizat un recensământ e probă, care este, de fapt, o etapă de pregătire a exercițiului în sine, planificat pentru anul 2024.
Sectoare de recenzare au fost selectate din 11 localități din țară. De exemplu, în municipiul Chișinău, exercițiul statistic se va desfășura în sectoarele: Centru, Râșcani, Botanica, Ciocana și în satul Colonița.
În zona de nord a țării, recensământul de probă va fi organizat în municipiul Bălți, în municipiul Soroca, în raionul Soroca și în satul Glinjeni din raionul Soroca.
În Centru vor fi supuse recensământului de probă localitățile Varnița din raionul Anenii Noi și Butuceni din raionul Orhei, în timp ce în sudul de țării la recensământul de probă vor participa satele Crihana Veche din raionul Cahul, Copanca din raionul Căușeni și orașul Taraclia din raionul cu același nume.
De asemenea, în U.T.A. Găgăuzia recensământul de probă va fi organizat în municipiul Comrat.
Biroul Național de Statistică explică necesitatea unui recensământ de probă. Instituția spune că aceasta este o etapă obligatorie de pregătire a unui recensământ, iar scopul este de a testa chestionarele de recensământ, instrumentele de colectare a datelor și diverse aspecte care se referă la modul de organizare a recenzării.
Recensământul de probă, de asemenea, ajută la înțelegerea mai bună a provocărilor și obstacolelor posibile în desfășurarea cu succes a recensământului din anul viitor, astfel asigurând o calitate înaltă a informațiilor colectate.
CONTEXT: Momentul de referință a recensământului de probă va fi data de 28.08.2023, ora 00:00, iar datele colectate trebuie să reflecte caracteristicile la momentul respectiv de timp.
Supuse recensământului vor fi persoanele cu reședință obișnuită în Republica Moldova la data de referință a recensământului de probă precum și cele cu domiciliul în Republica Moldova aflate peste hotare pe un termen de până la 12 luni la muncă, la studii și în alte scopuri.
De asemenea, vor fi suspuse recenzării și clădirile de locuit (ocupate sau neocupate) precum și imobilele cu altă destinație decât cea de locuit, dacă există cel puțin o locuință în acestea.
Pentru realizarea Recensământului de probă, în special colectarea datelor în teren, Biroul Național de Statistică (BNS) va angaja personal temporar de recensământ, care va include 121 de recenzori și 22 de supervizori.
Recenzorul este persoana angajată de BNS și instruită pentru efectuarea recensământului de probă, va vizita la domiciliu gospodăriile care au fost selectate pentru participarea la recensământul de probă. Acesta va fixa răspunsurile persoanelor recenzate pe dispozitivul electronic de tip tabletă.
În cazul în care nu găsește pe nimeni acasă, recenzorul va lăsa o înștiințare pentru a stabili ziua și ora când poate reveni.