Calificările studenților din R. Moldova vor fi recunoscute în 21 de țări

Calificările studenților din R. Moldova vor fi recunoscute în 21 de țări

R. Moldova este cu un pas mai aproape de cooperarea internațională în învățământul superior, iar calificările studenților ar putea fi recunoscute în 21 de țări, printre care România, Franța, Suedia, Norvegia, Estonia, Slovacia, Marea Britanie. Se întâmplă după ce Cabinetul de miniștri a aprobat aderarea Republicii Moldova la Convenția globală privind recunoașterea calificărilor din învățământul superior, adoptată la Paris la 25 noiembrie 2019.

Olga Scripnic

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. Republica Moldova ar urma să adere la Convenția globală privind recunoașterea calificărilor din învățământul superior. Tratat, care a fost adoptat la Paris în 2019.

În acest fel, ar urma să fie consolidată cooperarea internațională în învățământul superior, calificările ar urma să fie recunoscute între regiunile semnatare, iar în acest fel ar putea fi îmbunătățită calitatea învățământului, precizează ministrul Educației și Cercetării.

Considerăm că documentul va contribui la sporirea mobilității academice și internaționalizarea  universităților din R. Moldova. 

Autor: Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării

Publicitate

Până în acest moment, Convenția globală a fost ratificată și aprobată de 21 de țări. Printre acestea se numără Andora, Armenia, Cabo Verde, Coasta de Fildeș, Croația, Cuba, Estonia, Franța, Islanda, Japonia, Lituania, Nicaragua, Norvegia, Palestina, România, Slovacia, Suedia, Sfântul Scaun, Tunisia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Mai mult, Convenția reprezintă primul tratat de proporții globale al Națiunilor Unite în învățământul superior.

Astfel, Ministerul Educației și Cercetării se desemnează în calitate de autoritate competentă pentru luarea deciziilor în materie de recunoaștere a calificărilor. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene va pregăti şi va remite depozitarului instrumentul de aderare.

Convenția intră în vigoare în R. Moldova la trei luni de la data depunerii instrumentului de aderare. Proiectul de lege urmează să fie prezentat Președintei Republicii Moldova pentru examinare.

CONTEXT. La 20 septembrie 2022, Ministerul Educației și Cercetării a participat la procesul de negociere la nivel internațional a prevederilor Convenției privind recunoașterea calificărilor din învățământul superior, Republica Moldova fiind printre primele 20 de state care a acceptat semnarea acesteia.

Semnarea actului normativ a fost prima etapă spre aderarea Republicii Moldova la Convenția globală privind recunoașterea calificărilor din învățământul superior, care a fost adoptată la 25 noiembrie 2019, la Paris.

Ulterior, la 13 octombrie 2022, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat Decretul pentru aprobarea semnării Convenției globale privind recunoașterea calificărilor din învățământul superior, ceea ce înseamnă că R. Moldova a acceptat textul Convenției.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal