VIDEO: Metamorfoza străzii Calea Ieșilor continuă: Va exista, totuși, un tronson în care întoarcerile și virările vor fi posibile
Schimbările prin care a trecut, în ultimele luni, strada Calea Ieșilor din capitală nu se încheie aici. Șeful Direcției Municipale Mobilitate Urbană, Vitalie Mihalache, a declarat în cadrul unui interviu pentru AGORA că, în cel mult o săptămână, va fi creată o posibilitate ca șoferii să poată efectua întoarceri.
・ Mardari Irina
CONTEXT: Strada Calea Ieșilor din capitală a fost supusă unor adevărate metamorfoze în ultimele lunii. După ce stratul de asfalt nou a fost pus, o perioadă nu au fost trasate benzile de deplasare, situație care crea, zilnic haos, în rândul șoferilor. Ulterior, după ce au fost trasate benzile de deplasare, au fost lichidate două treceri de pietoni. Totuși, cel mai mare disconfort l-au resimțit șoferii care s-au pomenit, dintr-o dată, fără nicio posibilitate de a efectua întoarceri și virări pe o bună parte din această stradă.
„Este un tronson de stradă unde, pe lângă trecerile de pietoni, au fost anulate virările și întoarcerile. Vreau să menționez că am fost sesizați de Poliție că pe acest tronson au fost multiple accidente, atât cu implicarea mașinilor cât și cu implicarea pietonilor. În acest condiții, în lipsa unei soluții finale pe acest tronson, a fost luată decizia de a aplica marcajul rutier, de a crea condiții de deplasare sigură a mașinilor pe benzi și doar recent a fost găsită soluția pentru acest tronson. În special este vorba despre strada 27 martie și intersecția semaforizată de la Zorile. În acest tronson am admis o ajustare pentru permiterea unei întoarceri sigure”
Autor: Vitalie Mihalache, șef Direcția Mobilitate Urbană
De asemenea, Mihalache a explicat ce a stat la baza deciziei de a fi lichidate două treceri pentru pietoni, dar și securizarea celor patru treceri care au rămas.
Au fost amenajate trecerile pentru pietoni în zonele în care nu sunt semafoare. Sunt patru astfel de treceri pe Calea Ieșilor. Cele care au fost lichidate, au fost radiate din necesitatea creării unei siguranțe de deplasare și acolo unde am considerat că au fost amenajate neregulamentar. Anterior se mai permitea aplicarea marcajelor la trecerile pietonale la solicitarea cunoscuților.
Autor: Vitalie Mihalache, șef Direcția Mobilitate Urbană
Referitor la perioada în care pe strada Calea Ieșilor nu erau marcate benzile de deplasare, iar traficul era haotic, Mihalache spune că a fost o extindere a procesului de aplicare a stratului de slarisil. Potrivit șefului de la Mobilitate Urbană, doar în urma finisării acestui proces a fost posibilă aplicarea stratului de marcaj rutier.
Marcajul rutier a fost aplicat în baza unei soluții elaborat de un proiectant specializat care a avut nevoie de timp pentru calce și pentru a determina impactul fluxurilor de transport asupra pietonilor și diminuarea riscurilor de apariție a accidentelor pe această stradă. S-au depus eforturi pentru a securiza trecerile de pietoni prin crearea insulelor de refugiu pentru pietoni și, inclusiv semnalizarea lor.
Autor: Vitalie Mihalache, șef Direcția Mobilitate Urbană
De asemenea, Mihalache a precizat că în urma reparațiilor făcute, această stradă a căpătat o impermeabilitate mai mare, fapt care va proteja stratul de asfalt în cazul intemperiilor.
CONTEXT: Conform datelor oficiale, în șase luni ale anului curent, pe strada Calea Ieșilor s-au produs peste 256 de accidente rutiere, inclusiv cu implicarea pietonilor, iar aceste date ar fi determinat adoptarea măsurilor de securizare a pietonilor.
La începutul lunii august, au fost desființate alte două treceri de pe strada Calea ieșilor. Una dintre ele se află în zona Calea Ieșilor 10b, în apropiere de Inspectoratul de Poliție Buiucani, unde este funcțională o altă trecere de pietoni renovată. O altă trecere de pietoni a fost desființată lângă centrul comercial „Zitty Mall”.
Menționăm că potrivit Codului Contravențional, pentru traversarea neregulamentară, pietonii riscă amendă cuprinsă între 300 și 450 de lei.