Olesea Stamate, despre cele două greșeli comise în cazul Iulian Muntean

Cazul lui Iulian Muntean a identificat problemele sistemice cu care se confruntă Comisia pre-vetting. Declarații în acest sens au fost făcute de președinta Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, Olesea Stamate, în cadrul emisiunii DESCIFRAT.

29 septembrie 2023, 10:15Irina Harea

Olesea Stamate, despre cele două greșeli comise în cazul Iulian Muntean

captură ecran

AGORA

CE S-A ÎNTÂMPLAT: Olesea Stamate susține că faptul că Iulian Muntean nu a indicat în formularul de etică că a fost vizat într-un dosar penal este, indiscutabil, greșeala lui.

„Am vrut la audierile parlamentare să evidențiem unde este problema sistemică. De ce comisia pre-vetting nu a obținut aceste date de la instituțiile de drept? Acel formular cu privire la etică era opțional. Candidatul putea să-l completeze sau putea să nu-l completeze. Dar din momentul în care se completează acest formular, era obligat să completeze întreg formularul”, a declarat președinta Comisiei Parlamentare juridică, numiri și imunități.

Stamate susține că greșeala comisă pe acest caz este destul de gravă din ambele părți:

„Una este din partea lui Iulian Muntean, care din moment ce s-a angajat să completeze acest formular opțional, trebuia să includă toată informația. A doua eroare foarte gravă este faptul că informația cu privire la actul de învinuire a lui Muntean nu era înregistrată în mod corespunzător în Registrul Unic de Evidență a Infracțiunilor din anul 2018. Noi suntem în 2023, au trecut cinci ani, iar persoana are statut învinuit. Vrem să vedem ce s-a făcut de atunci pe acest dosar unde sunt 74 de învinuiți. El nu era înregistrat”.

Președinta Comisiei Parlamentare juridică, numiri și imunități a explicat de ce a acordat o atenție sporită erorii comise de sistem:

„Am acordat atenția asupra breșei din sistem pentru că acțiunile candidatului erau clare, iar candidatul este o persoană fizică. Breșa din sistem, din PA, CNA și alte organe de drept, este o breșă pe care o explorez, încerc șă înțeleg care este problema ca acest lucru să nu se mai repete. Aceste organe sunt plătite din bani publici. Ele trebuie să-și îndeplinească obligațiile”.

CONTEXT: Cazul membrului CSM Iulian Muntean a ajuns în vizorul opiniei publice, după ce s-a aflat că avocatul, care a trecut de evaluarea Comisiei pre-vetting, figurează într-un dosar penal. Este vorba de cazul lectorilor de la ASEM, în care au fost implicate peste 60 de persoane, investigațiile având loc în 2018.

Partea care a stârnit nemulțumiri este faptul că acesta nu a declarat circumstanța în fața Comisiei Pre-vetting și nici nu a prezentat o dovadă a încercării sale de a afla care e statutul acestei cauze penale. Atât CSM, cât și Comisia pre-vetting notează că nu au avut cunoștințe de aceste circumstanțe până la data de 20 septembrie.

Procuratura Anticorupție a transmis că nu a fost interpelată în cazul lui Muntean, așa cum s-a procedat cu alți candidați, iar Centrul Național Anticorupție a admis că informația privind statutul de învinuit al avocatului nu a fost prezentă în bazele de date ale instituției, fiind transmisă Comisiei pre-vetting la 20 septembrie.

Iulian Muntean contrazice Comisia pre-vetting și susține că a indicat de fapt cauzele în care este vizat. Cât despre dosarul despre care se discută public, Muntean susține că avocatul său l-a asigurat că acesta a fost clasat.

La Parlament s-au întâlnit la 25 septembrie, membri ai Comisiei juridice numiri și imunități, președinta Comisei Olesea Stamate, directorul Centrului Național Anticorupție Lilian Rusu și alți experți juridici. Aceștia au dezbătut cazul lui Iulian Muntean, membrul CSM, care avea statut de învinuit într-o cauză penală la momentul testului de integritate, fapt despre care nu se cunoștea.

În cursul ședinței, Comisia pre-vetting a reiterat că nu a primit informații cu privire la cauzele pe rol în care figurează Iulian Muntean. De altă parte, Comisia spune că nici nu ar fi solicitat informații de la Procuratura Generală pentru toți candidații care au trecut evaluarea, ci doar pentru cei care stârneau semne de întrebare

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.