Cetățenia română ar putea fi obținută după 10 ani de căsătorie cu un cetățean român

Cetățenia română ar putea fi obținută după 10 ani de căsătorie cu un cetățean român

Cetățenia română va putea fi acordată, la cerere, unei persoane străine care este căsătorită și conviețuiește în afara granițelor României cu un cetățean român, de cel puțin 10 ani. Senatul de la București a adoptat la 18 iunie, ca primă Cameră sesizată, un proiect de completare a Legii cetățeniei. Inițiativa vine de la Guvern, notează Agerpres.

Irina Soltan

Amendamentul a fost propus de senatorul PSD Robert Cazanciuc, adoptat de Comisia juridică şi însuşit de plenul Senatului.

El a menționat că legislația actuală prevede ca pentru acordarea cetățeniei cetățeanului străin căsătorit cu un român/româncă trebuie să locuiască cel puțin cinci ani în România, ceea ce constituie, în opinia senatorului, „o barieră”.

Actul normativ mai prevede măsuri necesare pentru dobândirea cetățeniei române şi norme care să împiedice obținerea în mod fraudulos a acesteia. Astfel, sunt prevăzute verificări biometrice pentru persoanele care solicită acordarea cetățeniei române

Măsurile de introducere a biometriei privesc şi înlocuirea actualului certificat de cetățenie de hârtie cu un card electronic de cetățenie română eliberat celui căruia i s-a acordat sau care a redobândit cetățenia română. Cardul de cetățenie română include un suport de stocare de înaltă securitate în care sunt memorate datele biometrice şi datele personale ale titularului.

Autor: Expunerea de motive a proiectului

CE URMEAZĂ: Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române 21/1991, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor cu rol decizional.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.