Publicația americană The New York Times, la 20 octombrie, scria că moldovenii au început duminică să voteze pentru alegerea președintelui și „să decidă dacă vor înscrie în Constituția lor un angajament „ireversibil” de a părăsi „orbita de influență a Rusiei și de a adera într-o zi la Uniunea Europeană”.
Mai mult, alegerea pe care urmau să o facă cetățenii R. Moldova era numită una „crucială” de o bună parte dintre reprezentanții mass-mediei. „R. Moldova face o alegere între Est și Vest”, acesta era accentul predominat al articolelor.
În dimineața zilei de 21 octombrie, o parte din presa internațională a început știrile cu rezultatele preliminare ale referendumului din R. Moldova. În acele ore, era o mică diferență între voturile înregistrate pentru opțiunea „DA” și opțiunea „NU”.
„Rezultatele separate ale alegerilor prezidențiale au arătat că actuala președintă Sandu a câștigat primul tur de scrutin cu aproximativ 38%, dar acum se va confrunta cu cel mai apropiat concurent al său, Alexandr Stoianoglo, un fost procuror susținut de socialiștii pro-ruși, în al doilea tur”, scria The Guardian.
Portalul Bloomberg scrie „umbra lui Putin planează asupra votului Moldovei privind aderarea la UE. Forțele pro-europene din fosta republică sovietică încearcă să contracareze campania Rusiei de a menține mica națiune în orbita sa”.
Totodată, presa internațională a făcut referire la declarațiile candidatei PAS la prezidențiale, Maia Sandu, din seara zilei de 20 octombrie, că au existat tentative de fraudă a rezultatelor scrutinelor. The Guardian scria că „președinta R.Moldova condamnă „asaltul” asupra democrației de către „forțe străine”, în timp ce votul privind UE este în balanță”.
„Rezultatele slabe îi vor dezamăgi pe susținătorii lui Sandu și pe aliații săi de la Bruxelles. Sondajele pre-electorale au indicat că Sandu a avut un avans confortabil față de principalul său rival, Stoianoglo, și față de alți candidați, în timp ce sondajele au sugerat că aproximativ 60% dintre alegători au susținut calea pro-UE în perioada premergătoare referendumului”, scria The Guardian.
Portalul românesc G4media a publicat un explainer, în acest sens, numit „De ce au fost rezultatele referendumului din R. Moldova privind integrarea europeană așa de strânse?”
În momentul în care opțiunea „DA” la referendum a început să adune un număr mai mare de voturi, atunci au început să apară titluri precum: „diaspora a salvat-o pe Sandu” - BBC sau „aceasta este o „înfrângere pentru Rusia” - Politico, sau Moldova votează „da” aderării la UE cu o marjă infimă - Euronews.
Cum s-a văzut scrutinul în presa rusă
Agenția rusă de presă Tass, în dimineața zilei de 21 octombrie, a scris că „nu au existat încercări din partea Transnistriei de a interveni în alegerile prezidențiale din R. Moldova, a declarat copreședintele Comisiei mixte de control”.
Aceasta informație a continuat cu o declarație a purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov: „Rezultatele scrutinului din Moldova arată anomalii cu creșterea numărului de voturi în favoarea lui Sandu și a integrării europene”.
Un alt portal de presă, Ria, în dimineața zilei de 21 octombrie, a publicat rezultatele preliminare ale scrutinelor, după procesarea a 99,55% din procesele-verbale.
În acest caz, accentul era pus pe faptul că doar un sfert din raioanele țării s-au pronunțat în favoarea modificării Constituției în vederea integrării europene și că nouă raioane, din R. Moldova” au votat majoritar „DA” la referendum.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.