„O să ne încălzim cu tizic, nu vrem lumină”. Maia Sandu s-a întâlnit cu localnicii din Zona de Securitate (VIDEO)

„O să ne încălzim cu tizic, nu vrem lumină”. Maia Sandu s-a întâlnit cu localnicii din Zona de Securitate (VIDEO)

Discuții aprinse au avut loc în una dintre localitățile din Zona de Securitate, în cadrul vizitei președintei Maia Sandu. Mai mulți localnici s-au opus ideii de a plăti pentru electricitate, așa cum o fac majoritatea moldovenilor. Șefa statului a insistat că asigurarea cu electricitate este importantă mai ales pentru copii, care vor putea merge la școală.

Diana Latiș

Maia Sandu le-a propus opțiunea de a furniza electricitate până la sat, iar fiecare să decidă dacă dorește să beneficieze de această lumină sau nu.

Mai mulți localnici s-au opus, spunând că „mai bine se încălzesc cu tizic” decât să cumpere electricitate la prețul pe care îl plătește toată țara.

VEZI ȘI: „Este foarte greu. Aici e imposibil de rezistat”. Adresarea unei locuitoare de la Varnița către șefa statului (FOCUS)

Președinta a precizat că pentru electricitatea în școli achită statul. Totuși, oamenii nu și-au schimbat poziția.

VEZI ȘI: Criza din regiunea transnistreană, printre subiectele discutate de Sandu și Zelenski. Cei doi au avut o convorbire telefonică

CONTEXT. Întreprinderea rusă Gazprom a anunțat compania fiică Moldovagaz că, începând cu 1 ianuarie 2025, va suspenda livrarea de gaze către Republica Moldova. În rezultat, regiunea transnistreană a rămas fără gaz. Iar localitățile de pe malul drept al Nistrului au rămas fără energia electrică produsă de Centrala de la Cuciurgan, care funcționa pe bază de gaz.

„Rusia folosește energia ca armă politică, transformând oamenii din regiunea transnistreană, pe care o controlează prin armata staționată ilegal, în ostatici”, a reacționat premierului Dorin Recean.

Contractul privind furnizarea gazelor naturale pentru R. Moldova a fost încheiat în decembrie 2006 între SA Moldovagaz și SAP Gazprom, renegociat în octombrie 2021 și valabil până la 30 septembrie 2026. Astfel, compania rusă are obligația de a asigura livrarea gazelor până la hotarul cu Republica Moldova.

La sfârșitul anului 2021, în cadrul negocierilor dintre „Moldovagaz” și „Gazprom”, s-a constatat că țara noastră ar fi acumulat o datorie istorică de peste 700 de milioane de dolari. Compania rusă i-a cerut Chișinăului să recunoască această datorie ca fiind a Republicii Moldova și s-o ramburseze în regim de urgență. Prin acordul comun al celor două părți, a fost demarat un audit extern independent. În 2023, auditorii au demonstrat că partea moldovenească trebuie să-i achite Gazpromului o datorie de 8,6 milioane de dolariPotrivit concluziilor din raport, restul sumei fie nu a fost demonstrată, fie a expirat.

Mai mult, R. Moldova poate înainta pretenții financiare către partea rusă de cel puțin 160 de milioane de dolari. Gazprom nu a acceptat rezultatele auditului.

VEZI ȘI: Gazprom oprește livrarea gazelor naturale. Ce înseamnă asta pentru R. Moldova și ce urmează (EXPLAINER)

Cât despre regiunea transnistreană, rămasă fără gaz, Ministerul Energiei din R. Moldova, la 11 decembrie, a fost propus ca Tiraspoltransgaz să considere achiziționarea gazelor naturale de pe bursa BRM, ca alternativă în caz de oprire a livrărilor de la Gazprom.

La 20 decembrie 2024, a fost propusă modalitatea de cooperare prin achiziția de gaze naturale de către Energocom și prelucrarea lor în energie electrică la MGRES. „Până astăzi nu avem niciun răspuns la această formă de cooperare”, sublinia Ministerul Energiei.

La 2 ianuarie 2025, Moldovagaz și Energocom i-au propus companiei Tiraspoltransgaz un mecanism de achiziție a gazelor naturale de pe piețele regionale.

Ulterior, Maia Sandu a propus ajutor umanitar pentru a sprijini regiunea, însă Tiraspolul a refuzat acest ajutor. Totodată, „Tiraspoltransgaz” a refuzat ajutorul propus de „Moldovagaz” și „Energocom”. Mai mult, aceștia așteaptă ca Gazprom-ul rus să reia livrările de gaze.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.