În același timp, Kalughin a subliniat că CAPC a atribuit proiectului de lege denumirea generică „Chiriac” pentru că „este unul instrumentele care ar putea responsabiliza autorii atunci când inițiază anumite probleme”.
Avem anumite pretenții față de autor, pe care îl cunoaștem. Cu această ocazie, îl felicit pe domnul Chiriac. Veți rămâne în anale. Noi numim generic acest proiect „proiectul Chiriac”, deoarece considerăm că este unul dintre instrumentele care ar putea responsabiliza autorii atunci când inițiază anumite probleme. Recomandarea noastră este să renunțați la acest proiect, domnule Chiriac.
Autor: Mariana Kalughin, reprezentantă a societății civile, CAPC
Pe parcursul consultărilor, CAPC a pledat împotriva inițiativei de consituire a PACCO, invocând că acesta ar „ridica probleme de constituționalitate și de respectare a drepturilor și libertăților omului”.
Evident, noi nu susținem acest proiect. Din câteva considerații generale importante, în opinia noastră, proiectul aduce atingere anumitor principii ale activității de legiferare. Proiectul ridică probleme de constituționalitate, respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, legalitate, echilibrul între reglementările concurente, oportunitate, coerență, consecutivitate, stabilitate și predictibilitate.
Autor: Mariana Kalughin, reprezentantă a societății civile, CAPC
Prezent la consultările publice, Igor Chiriac nu a venit cu vreo replică în adresa Marianei Kalughin, nici nu a comentat, ulterior, declarațiile acesteia.
De menționat că, pe lângă reprezentanții societății civile, la consultările publice au fost prezenți profesioniști din domeniul juridic și reprezentanți ai sistemului Procuraturii.
„Sunt de acord că proiectul de lege nu prevede toate mecanismele, nu este perfect... . De asta ne-am întrunit, să discutăm, să găsim cele mai bune mecanisme... ”, le-a spus Chiriac celor prezenți.
„Nu mai căutați scuze. Apucați-vă de lucru. Asta este unica soluție ca să aveți rezultate”, i s-a adresat deputatul Igor Chiriac, șefului adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, care îi explica alesului poporului de ce proiectul de lege este inoportun.
Aceștia și-au expus, în mare parte, „îngrijorările” și au relatat despre „riscurile” adoptării proiectului de lege.
Vezi și: „Va rugăm, nu avansați cu acest proiect”: Stamate, după consultările cu privire la crearea PACCO
AGORA menționează că, potrivit datelor publice disponibile, CAPC este o organizație necomercială, înregistrată la Ministerul Justiției la data de 19 aprilie 2000, care și-a început activitatea în 2004.
Potrivit site-ului oficial al organizației, CAPC se ocupă cu prevenirea și combaterea corupției în R. Moldova prin cercetare, monitorizare, evaluare a politicilor publice, dezvoltarea de instrumente anticorupție și derularea de campanii de sensibilizare.
CONTEXT. Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate sau, prescurtat, PACCO. Este o nouă structură care ar putea apărea în R. Moldova, dacă proiectul de lege va ajunge să fie votat. În cazul în care „ideea” va deveni lege, asta ar însemna că PA și PCCOCS nu vor mai exista ca entități separate.
Procuratura Anticorupție susține că „nu au fost prezentate argumente plauzibile sau convingătoare care să justifice necesitatea unei fuzionări”.
Nici Procuratura Generală (PG) nu vede cu ochi buni proiectul de lege înregistrat în Parlament. „În urma unei analize preliminare a proiectului, au fost identificate riscuri pe termen scurt, mediu și lung, care necesită o abordare și gestionare corespunzătoare”, a indicat PG în prima sa reacție la noul proiect.
Înregistrat în Parlament la 12 februarie curent, proiectul de lege privind constituirea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO) a fost votat în prima lectură în Parlament, în cadrul ședinței de pe 20 februarie. Deși inițiativa legislativă a fost criticată de opoziție, majoritatea parlamentară a adoptat proiectul cu 61 de voturi, precizând că încă este nevoie de intervenit cu îmbunătățiri. Împotrivă au votat 21 de parlamentari. „O încercare de a subordona PA și PCCOCS”, a spus ex-socialistul Gaik Vartanean, în prezent, deputat neafiliat.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.