Raport: Moldova, ținta a 45 de atacuri informaționale străine, în 2024. Strategiile și canalele utilizate (INFOGRAFIC)

Foto simbol

GB News

Raport: Moldova, ținta a 45 de atacuri informaționale străine, în 2024. Strategiile și canalele utilizate (INFOGRAFIC)

Anul trecut, R. Moldova a fost ținta a 45 de cazuri de manipulare și ingerință informațională străină (FIMI) din partea Rusiei. Acestea au vizat, în principal, destabilizarea alegerilor, subminarea procesului de extindere a Uniunii Europene (UE) și slăbirea sprijinului pentru președinta Maia Sandu. În acest sens, au fost amplu folosite deep fake-urile, documentele falsificate și manipulările monetizate. Asta arată un nou raport al Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE).


Laura Macari

Alegerile prezidențiale și referendumul din toamna anului 2024 au evidențiat o escaladare semnificativă a operațiunilor FIMI ale Rusiei în R. Moldova. În lunile premergătoare alegerilor, Moscova a utilizat o infrastructură informațională complexă pentru manipularea opiniei publice.

Tehnicile și strategiile utilizate

Rusia a utilizat câteva tehnici de bază în procesul de răspândire a dezinformării în Moldova:

  • Narațiuni false, promovate de canalele oficiale rusești și mass-media controlate de stat; 
  • Reutilizarea infrastructurii FIMI, folosite anterior împotriva Ucrainei;
  • Utilizarea simultană a canalelor secrete și deschise;
  • Crearea unei noi rețele de canale locale.

Interferența electorală a Rusiei s-a bazat pe conținut generat de AI, manipulări monetizate, falsificarea de documente și suprimarea informațiilor.

Conținutul asistat de IA a fost diseminate sub formă de deepfake-uri, cum ar fi un videoclip care imită vocea președintei Maia Sandu, în timp ce documentele falsificate documente fabricate, inclusiv scrisori oficiale falsificate, au fost folosite pentru manipularea percepției publice. 

Principalele canale de dezinformare

...

Principalele surse de manipulare și ingerință externă, în 2024

Raportul EEAS

Canalele atribuite existente, care au fost anterior axate pe Ucraina și Caucazul de Sud, cum ar fi canalul de Telegram Ukraina_ru, au fost în mod deliberat reorientate, pentru a viza procesele democratice din R. Moldova.

Unele rețele au amplificat conținutul controlat de stat, cum ar fi filiala locală a Portal Kombat, în timp ce altele, precum aparatul Moldova24, au generat conținut original.

Portal Kombat a jucat un rol activ în amplificarea conținutului din surse atribuite Rusiei cu privire la alegerile din Moldova și referendumul UE. Acesta a creat noi domenii axate pe Moldova, pentru a ajunge la publicul vorbitor de limbă rusă și română (moldova-news.comix, moldova.news-pravda.com, md.news-pravda.com și pravda-md.com).

Rețeaua Moldova 24 a fost formată din cel puțin 14 site-uri, care funcționează ca o instituție media cu drepturi depline, cu o emisiune în direct și un studio TV.

Studiul a demonstrat legături potențiale cu mass-media rusești controlate de stat. În consecință, Serviciul de Informații și Securitate și Securitate (SIS) a ordonat furnizorilor de internet să blocheze accesul la site-ul principal al grupului, moldova2.online, ca răspuns la rolul acestuia în difuzarea de conținut manipulator.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.