Scopul principal al protestatarilor este de a trimite un mesaj administrației Trump că se opun acțiunilor CEO-ului Tesla, Elon Musk, în relația sa cu guvernul federal al SUA. Printre criticile aduse lui Musk se numără concedierea a mii de angajați, tăierea bugetelor guvernamentale, susținerea saluturilor fasciste și desființarea unor agenții federale.
„Nimeni nu a votat pentru asta și nimeni nu a votat pentru Elon,” a spus Vickie Mueller Olvera, care organizează protestele Tesla Takedown în zona Golfului. „El este un super-miliardar neales și este un mafiot.”
Tesla Takedown este o mișcare de protest descentralizată, care afirmă că va continua să se opună acțiunilor lui Musk atâta timp cât acesta va continua să distrugă serviciile publice și democrația americană, folosindu-și averea acumulată prin Tesla. Organizatorii cer oamenilor să nu cumpere Tesla, să vândă acțiuni Tesla și să se alăture protestelor.
În ciuda controversei generate de aceste proteste, Musk nu a răspuns solicitărilor de comentarii, dar a susținut pe platforma X că munca sa pentru guvernul federal în cadrul „departamentului de eficiență guvernamentală” (Doge) ajută la îmbunătățirea guvernului.
Protestele au crescut rapid, iar unele orașe din Statele Unite, precum New York și Chicago, au început să atragă sute de participanți. De asemenea, Tesla Takedown a câștigat popularitate pe rețelele sociale, iar contul său Bluesky a adunat aproape 25.000 de urmăritori.
Protestele Tesla Takedown au început să apară în orașe din SUA la mijlocul lunii februarie. Pe rețelele sociale, oamenii au postat fotografii cu mici adunări în fața showroom-urilor Tesla, în care demonstranții țineau pancarte care îl înfățișau pe Musk drept nazist și spuneau lucruri precum „Oligarhii diabolici care manipulează pe toată lumea” și „Fără Swastikars”, o nouă poreclă pentru Tesla.
În paralel, au avut loc și acte de vandalism împotriva showroom-urilor Tesla, inclusiv atacuri cu cocktailuri Molotov, focuri de armă și graffiti cu mesaje anti-Musk. FBI a lansat o anchetă pentru a investiga aceste acte și pentru a-i aduce pe cei responsabili în fața justiției, etichetându-i drept „teroriști interni”. Organizația Tesla Takedown a condamnat orice formă de violență, subliniind că protestele lor sunt pașnice.
Pentru 29 martie, organizatorii se așteaptă la cea mai mare participare de până acum, cu 213 proteste planificate în întreaga lume, inclusiv 32 de locații internaționale în țări precum Australia, Finlanda și Germania.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.