„El încearcă să renunțe la acordul privind mineralele rare, iar dacă o face, va avea probleme mari, foarte mari", a declarat Trump. „Vrea să fie membru NATO, dar nu va fi niciodată membru NATO. El înțelege asta”, a adăugat președintele american.
În același timp, autoritățile ucrainene analizează ultima versiune a acordului, care ar acorda SUA un control semnificativ asupra resurselor naturale ale Ucrainei printr-un fond de investiții comun. Zelenski a declarat, pe 28 martie, că nu va semna un acord care ar putea afecta planurile Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană, subliniind că „nimic care ar putea amenința aderarea Ucrainei la UE nu poate fi acceptat”.
Oficialii ucraineni solicită modificări ale propunerii, inclusiv investiții suplimentare din partea SUA și o mai bună clarificare a modului în care va funcționa fondul comun.
Administrația Trump a susținut că acest acord privind mineralele rare este esențial pentru procesul de pace al Ucrainei, însă nu a oferit garanții concrete de securitate în schimbul accesului extins la resursele naturale ale Ucrainei, scrie presa ucraineană.
În februarie, Kievul și Washingtonul erau pe cale să semneze o variantă anterioară a acordului, dar planul a fost abandonat după un conflict aprins între Zelenski, Trump și vicepreședintele JD Vance la Casa Albă.
Casa Albă a descris acest acord ca un mecanism prin care SUA să „recupereze” o parte din ajutoarele financiare acordate Ucrainei de la începutul invaziei Rusiei.
În plus, Trump și-a exprimat intenția de a explora un acord de resurse naturale cu Rusia. După o discuție telefonică cu președintele rus Vladimir Putin pe 18 martie, Trump a declarat că SUA dorește să extindă comerțul cu Moscova și să obțină acces la „forme foarte mari de minerale rare”. Putin a declarat pe 24 februarie că Rusia este deschisă să colaboreze cu parteneri internaționali în dezvoltarea metalelor rare, inclusiv în regiunile ocupate ale Ucrainei.
CONTEXT: Anunțul acordului vine după ce, anterior, Volodimir Zelenski a respins propunerea lui Donald Trump de a ceda jumătate din mineralele Ucrainei, inclusiv petrol și gaze și infrastructura asociată, până la o valoare de 500 de miliarde de dolari.
Președintele SUA și-a motivat solicitarea prin faptul că Ucraina trebuie să plătească ajutorul pe care SUA l-au acordat ucrainenilor.
Refuzul a fost argumentat de Kiev prin faptul că era o cerere exagerată, iar acest lucru a creat un val de indignare la Washington. Trump l-a numit pe Zelenski „dictator” și l-a acuzat că este de vină pentru că a început războiul din Ucraina.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.