Rusia își intensifică prezența militară la granița cu Finlanda și Suedia. Imagini din satelit confirmă desfășurări de trupe și echipamente

Rusia își intensifică prezența militară la granița cu Finlanda și Suedia. Imagini din satelit confirmă desfășurări de trupe și echipamente

Rusia își sporește prezența militară în regiunile de graniță cu Finlanda și Suedia. Informația este confirmată de televiziunea publică suedeză SVT, care a obținut imagini din satelit furnizate de Planet Labs, ce arată desfășurări militare și lucrări de infrastructură la mai multe baze militare rusești.

Marcela Vovc

Imaginile surprind activități intense la patru baze militare-cheie din nord-vestul Rusiei: Kamenka, Petrozavodsk, Severomorsk-2 și Olenia. Aceste baze sunt situate la distanțe relativ mici de granițele cu Finlanda, Suedia și Norvegia, indicând un posibil interes strategic al Moscovei pentru întărirea flancului nord-vestic.

La Kamenka, situată la aproximativ 60 de kilometri de granița cu Finlanda, armata rusă a instalat, începând cu februarie 2025, o tabără militară compusă din peste 130 de corturi. Potrivit estimărilor experților, aici pot fi cazați până la 2.000 de soldați. Baza este activată în contextul unor potențiale scenarii de mobilizare rapidă la frontieră.

În Petrozavodsk, la circa 175 km est de granița finlandeză, imaginile arată construcția a trei depozite pentru vehicule blindate, fiecare cu o capacitate de aproximativ 50 de unități. Un al patrulea hangar era în curs de construcție la finalul lunii aprilie, potrivit datelor din satelit. Aceste clădiri ar putea avea ca scop mascare, protecție și distribuție rapidă a tehnicii de luptă.

Baza Severomorsk-2, situată dincolo de Cercul Polar, era considerată anterior închisă, dar imaginile arată activitate intensă de renovare. Pista a fost curățată, iar mai multe elicoptere militare sunt deja staționate pe perimetrul bazei, la doar 180 km de granița finlandeză și 110 km de cea norvegiană.

De asemenea, la baza aeriană Olenia, una dintre cele mai nordice facilități ale armatei ruse, au fost observate bombardiere strategice utilizate în atacuri aeriene asupra Ucrainei. Potrivit informațiilor din surse ucrainene, aceste avioane au fost implicate în misiuni de bombardament în ultimele săptămâni.

Contextul politic și militar

Desfășurările militare vin la puțin timp după aderarea oficială a Finlandei și Suediei la NATO, în 2023 și 2024. În replică, oficialii ruși au amenințat cu „măsuri tehnico-militare”, fără a oferi detalii clare la acel moment. Acum, specialiștii consideră că desfășurările observate corespund acestor avertismente.

„Când am aplicat pentru aderarea la NATO, partea rusă a declarat că va lua măsuri tehnico-militare ca răspuns. Iar acum vedem că exact asta fac – își consolidează prezența militară și libertatea de acțiune în imediata noastră vecinătate”, a declarat pentru SVT șeful Statului Major suedez, Michael Claesson.

NATO își întărește la rândul său pozițiile în nord

Ca răspuns la noile amenințări, Finlanda va găzdui începând din vara acestui an un sediu avansat al NATO în Laponia. Trupe suedeze vor fi de asemenea dislocate în zonă, într-un efort de creștere a capacității de reacție în regiune.

Potrivit analistului militar finlandez Emil Kastehelmi, imaginile confirmă o „activitate crescută și o pregătire logistică solidă” din partea Rusiei. El consideră că aceste baze ar putea juca un rol important în scenariile viitoare de intimidare militară sau în eventuale exerciții de amploare în apropierea frontierei cu statele NATO.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.