Incendiul de la pădurea de lângă Copanca: 10 ha de teren cu vegetație uscată, distruse. Flăcările au afectat și două gospodării

sursa foto: IGSU/Facebook

Incendiul de la pădurea de lângă Copanca: 10 ha de teren cu vegetație uscată, distruse. Flăcările au afectat și două gospodării

Circa 10 hectare de teren cu vegetație uscată a fost distruse în urma incendiului de vegetație produs în localitatea Copanca, raionul Căușeni, comunică Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). În același timp, două persoane, circa 200 de hectare de pădure, două case și mai multe construcții auxiliare au fost salvate.

Olga Scripnic

Conform informațiilor, incendiul a izbucnit în dimineața zilei de 29 iunie.

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 09:56.

Focul a cuprins o suprafață extinsă de vegetație uscată, iar în condiții de vânt puternic acesta se răspândea rapid spre fondul forestier și sectorul locativ din apropiere.  

Autor: IGSU

Pentru lichidarea arderii, la fața locului au fost antrenate opt autospeciale de intervenție, cu un efectiv de 30 salvatori și pompieri. Totodată, în misiunea de stingere au fost implicate autoritățile publice locale cu cinci unități de tehnică specializată, angajații IGP, dar și localnicii comunității.

După aproximativ șapte ore, incendiul a fost localizat, comunică IGSU.

Au fost salvate circa 200 hectare de pădure, două case și mai multe construcții auxiliare. Totodată, pompierii au evacuat din zona de risc două persoane din casele din preajmă, una fiind cu grad de dizabilitate.

Incendiul a fost lichidat complet la ora 21:34, iar angajații IGSU au fost la fața locului pentru monitorizarea și asigurarea pazei antiincendiare până în dimineața zilei de 30 iunie.

Autor: IGSU

În urma incendiului, circa 10 hectare de teren cu vegetație uscată a fost distruse, inclusiv circa trei hectare de pădure. Totodată, flăcările au afectat două gospodări, unde focul a distrus circa 70% din acoperișul unei case și parțial un șopron, potrivit sursei citate.

 În vederea prevenirii incendiilor de vegetație, care pot avea consecințe devastatoare asupra mediului, sectorului locativ, cât și asupra vieților omenești, pompierii avertizează, repetat, cetățenii despre importanța respectării regulilor antiincendiare.

Autor: IGSU

RECOMANDĂRI. În condiții de temperaturi ridicate, umiditate redusă și vânt orice scânteie poate favoriza izbucnirea incendiilor de proporții, cetățenii sunt rugați să evite utilizarea focului deschis în preajma lanurilor cu cereale, precum și locurilor de agrement.

În timpul odihnei în spații forestiere, persoanele sunt îndemnate de salvatori să stingă rugurile și mangalurile la plecare, dar şi să nu lase nesupravegheate sursele de foc deschis.

De asemenea, maturii sunt îndemnați să acorde atenție maximă copiilor și să nu le permită jocul cu focul pentru evitarea producerii incendiilor.

În cazul observării focarelor de ardere, oamenii sunt îndemnați să apeleze de urgență Serviciul 112.

Salvatorii și pompierii fac apel către populație să manifeste responsabilitate maximă, respectând normele de securitate

Autor: IGSU

Citește și: Arde pădurea de lângă Copanca: 30 de pompieri și localnicii luptă cu focul 

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.