Stadionul Republican - de la complex sportiv aflat în paragină, la teren vândut SUA pentru construcția Ambasadei

Stadionul Republican - de la complex sportiv aflat în paragină, la teren vândut SUA pentru construcția Ambasadei

Terenul fostului Stadion Republican se pare că a cam fost bătut de soartă. După ambițiosul plan de reconstrucție lansat în 2007, acesta a ajuns în paragină. Motivul este simplu - lipsa de bani. Astfel, din anul 2015, SUA și-a manifestat interesul pentru construcția unui nou sediu al Ambasadei pe acest teren, însă, abia la 20 aprilie 2022, Guvernul a aprobat ratificarea acordului privind transmiterea acestuia în proprietatea SUA și memorandumul în care sunt stabilite condițiile tranzacției. Cine a pus până acum bețe-n roate, cum se va stabili prețul de achiziție a acestui lot și ce construcții ar putea fi ridicate pe terenul dat, vedeți în articolul de mai jos. 

Cum se va stabili prețul de achiziție a fostului Stadion Republican 

Din motiv că terenul pe care e amplasat fostul Stadion Republican se afla în proprietate publică, Guvernul l-a trecut în domeniul privat, administrat de către Agenția Proprietăți Publice (APP).

Publicitate

Potrivit proiectului aprobat de Guvern, ulterior, va fi instituit un grup de lucru alcătuit din secretari de stat de la cinci ministere și directori adjuncți ai Agenției, care vor negocia cu SUA prețul terenului. Acesta nu va trebui să fie mai mic decât cel de pe piață. 

După aceasta, Executivul este obligat să informeze în scris SUA referitor la prețul stabilit de către experții certificați și independenți, inclusiv prețul pentru un metru pătrat de teren, în decurs de 60 de zile după semnarea Memorandumului privind achiziționarea terenului. 

SUA va putea accepta prețul propus de Guvern pentru un metru pătrat de teren și a obiectelor proprietate a statului sau va putea propune un preț alternativ, având la bază o evaluare a prețului stabilit de evaluatori naționali sau internaționali de bună reputație. 

După convenirea asupra prețului, inclusiv pentru un metru pătrat de teren, părțile vor confirma acest lucru printr-un acord adițional („Acordul adițional de fixare a prețului”).

Directorul general al APP, Eugeniu Cozonac, va fi împuternicit să semneze actele necesare formării contractului de vânzare-cumpărare a terenului, cu Statele Unite ale Americii, în numele Guvernului Republicii Moldova. 

Pe teritoriul Ambasadei SUA va fi ridicată o clădire ce va avea o înălțime de până la 35 de metri. Pe acoperișul acesteia vor fi instalate echipamente mecanice, ce vor fi luate în calcul la calcularea înălțimii, se arată în Memorandumul întocmit de Chișinău și Washington. 

Va fi construit un zid de perimetru de trei metri înălțime la hotarul lotului, pe toate cele patru laturi ale terenului. Accesul în interior va fi asigurat prin trei puncte, care vor avea ieșire la străzile adiacente. 

De asemenea, cu aprobarea Primăriei Chișinău, vor fi construite drumuri de acces și benzi de circulație de întoarcere de-a lungul tuturor celor patru hotare ale terenului și va fi menținut un acces bidirecțional de pe teren către cele patru străzi: Ismail, București, Mihail Kogălniceanu și Tighina. 

Va fi ridicată și o reședință a pușcașilor din Infanteria Marină de Securitate. Aceasta va include un teren de baschet și un bazin de înot exterior. Pe teren se va regăsi și o construcție pentru mentenanța autovehiculelor și un depozit. 

SUA vor avea dreptul să construiască un garaj, cu capacitatea de 150 de spații de parcare pentru angajații ambasadei. 

În semn de omagiu adus semnificației istorice a fostului Stadion Republican, SUA vor renova și repara porțile vechi de la intrare și vor rezerva o parte din teren pentru amenajarea unui parc accesibil publicului. 

De asemenea, SUA vor avea dreptul să folosească o parte din spațiul parcului pentru expuneri de artă, organizarea evenimentelor culturale. 

Acordul semnat de către Chișinău și Washington prevede că în perioada în care se va afla în proprietatea SUA, lotul de teren va fi folosit exclusiv pentru construcția și funcționarea clădirilor Ambasadei SUA.

Însă, partea americană va avea dreptul să vândă, să transmită, să cedeze, să pună în ipotecă sau să ofere în locațiune o parte din lotul de teren care i-a fost vândut, precum și clădirile, structurile construite pe acesta, cu acceptul Ministerului Afacerilor Externe, al cărui consimțământ va fi refuzat doar în cazuri excepționale. 

În conformitate cu Convenția de la Viena din 18 aprilie 1961, SUA vor fi scutite de achitarea taxelor, impozitelor de stat și locale. 

Menționăm că Guvernul Republicii Moldova s-a obligat ca terenul fostului Stadion Republican să fie oferit liber de datorii, obligații și orice alte înțelegeri sau restricții la care SUA are obiecții, cu excepția a 13 construcții amplasate pe teren, care sunt în proprietate privată.

Lucrările de demolare a Stadionului Republican au demarat în luna aprilie 2007, în cadrul unui proiect de reconstrucție. În anul 2008, complexul a fost demolat parțial, din cauza lipsei de bani. Atunci, capitalul social și terenul aferent a fost transmis în administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, pentru asigurarea în continuare a reconstrucției. Dar, iarăși din lipsă de bani, lucrările de reconstrucție nu au fost inițiate. 

Pe parcursul anilor 2015-2016, Ambasada SUA și-a manifestat interesul de a procura terenul de pe str. Tighina, 12, pentru edificarea noului sediu al misiunii diplomatice. Un an mai târziu, în 2017, Guvernul Filip a instituit un grup de lucru care a examinat subiectul dat. Astfel, în 2018, Executivul a aprobat hotărârea prin care s-a permis desființarea Stadionului Republican, pentru construcția sediului Ambasadei. 

Cu lungi dezbateri în Parlament, proiectul a fost susținut de majoritatea parlamentară de atunci. Banii din vânzarea obiectivului urmau să fie investiți în dezvoltarea sportului din țară, spuneau autoritățile. Deși ex-președintele Igor Dodon a întors la reexaminare proiectul, votul Parlamentului a fost reconfirmat.

În iulie 2019, Ambasada SUA a prezentat Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene o notă prin care a propus un acord care prevede că SUA intenționează să achiziționeze terenul pe care este amplasat fostul Stadion Republican, iar Guvernul R. Moldova își va da acceptul. În cele din urmă, acordul a fost încheiat la 12 iulie 2019. 

Condițiile tranzacției, amplasarea sediului, hotarele și suprafața totală a terenului asupra căruia SUA are drepturi depline urmau a fi stabilite într-un „Memorandum de Înțelegere”, care trebuia să fie semnat de către cele două părți până la 1 noiembrie 2019. Însă memorandumul a fost aprobat abia în cadrul ședinței Guvernului din 20 aprilie 2022, la aproape trei ani distanță de la termenul limită. 

VEZI ȘI: Șor cere Parlamentului să aprobe un proiect de lege care îi va permite „să transforme Stadionul Republican în MoldovaLand și Basarabiland”

La data de 3 decembrie 2020, deputații socialiști, cei din Partidul „Șor” și din grupul „Pentru Moldova” au adoptat în două lecturi un proiect prin care au abrogat acea lege din 2018, ce prevedea transmiterea Stadionului Republican pentru construcția Ambasadei SUA.

Partidul Șor a anunțat că cere abrogarea legii prin care s-a decis transmiterea terenului, sub pretextul că se dorește construcția unui parc de distracții. Atunci, Ambasada SUA la Chișinău și-a exprimat regretul, menționând că decizia afectează negativ relațiile dintre SUA și Moldova.

Însă, la 29 iulie 2021, la sesizarea deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate, Platformei Demnitate și Adevăr și Partidului Democrat din Moldova, legea votată la 3 decembrie 2020 a fost declarată neconstituțională de Înalta Curte. Astfel, legea din 2018 a rămas în vigoare.

La 8 aprilie curent, consilierii municipali ai fracțiunii Partidului Socialiștilor au anunțat că inițiază un referendum pentru ca locuitorii orașului Chișinău să decidă soarta Stadionului Republican.

Menționăm că proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii urmează să fie examinat de Parlament. 

CITEȘTE ȘI: Guvernul a decis pe ce va cheltui banii obținuți din vânzarea Stadionului Republican

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal