
EconomClass | 2# Exportul de fructe către UE. Ce fructe moldovenești trec hotarul și în ce state ajung? (EXPLAINER)
Noi v-am propus, iar voi ați ales. După ce am identificat subiectul celei de-a doua ediții a proiectului „Economclass”, exportul de fructe către UE, noi am cercetat datele Biroului Național de Statistică (BNS) și vă arătăm ce soiuri comercializează țara noastră peste hotare, care sunt statele blocului comunitar în care ajung cele mai multe fructe moldovenești și care este discrepanța între exporturile din vest și est.
・
Exportul de fructe către UE anul trecut a ajuns la peste 30 de mii de tone și a însumat circa 19 milioane de dolari. Printre fructele care ajung pe rafturile din occident se numără merele, perele, caisele, vișinele, piersicii, prunele, porumbelele și altele.
Autor:
Potrivit datelor BNS, cele mai multe fructe moldovenești au fost importate anul trecut de către România. Este vorba despre cel puțin 11 mii de tone, în valoare de aproximativ cinci miliarde de dolari.
Cel mai mult, în 2021, Republica Moldova a exportat prune și porumbele. Vorbim despre un volum ce a depășit 27 de mii de tone. La polul opus se află vișinele, cum un comerț extern de aproximativ 30 de tone.
Principala piață de desfacere europeană pentru prunele și porumbelele din țara noastră se află peste Prut. Anul trecut, au fost exportate peste nouă mii de tone.
Pe a doua poziție se află Polonia, urmată de Germania și Cehia. Cât privește exportul de vișine în vest, principalul importator de asemenea este România.
Deși merele constituie cea mai mare pondere a exporturilor de fructe, 216 mii de tone, iar Federația Rusă este principalul partener economic care beneficiază de 99 la sută din totalul merelor exportate, merele moldovenești se strecoară și în vest.
Ce-i drept, exportul în Europa este unul nesemnificativ. Anul trecut, au fost vândute în afara granițelor puțin peste o mie de tone. Cele mai multe mere au ajuns în România, circa 950 de tone, urmată de Grecia și Slovacia. Cele mai puține - în Franța, doar cinci tone.
În general, ponderea exportului de fructe către Comunitatea Statelor Independente o depășește pe cea către UE și ajunge la 263 de mii de tone. În urma exporturilor în est, Republica Moldova a câștigat cel puțin 116 milioane de dolari.
Unul din motivele din cauza cărora, exporturile în est le depășesc pe cele din vest este faptul că UE solicită producătorilor ca fructele ce ajung pe rafturi să corespundă standardelor internaționale, GlobalGAP și GRASP, care garantează un înalt nivel al calității.
AGORA a luat un interviu de la expertul din cadrul Federației Agricultorilor din Moldova, Vasile Pojoga, și a aflat când am putea asista la momentul în care exportul către UE va ajunge la același nivel precum cel către CSI și ce reforme ar trebui implementate în acest sens. Cum a răspuns agricultorul la întrebările noastre, vedeți în următoare ediție „Economclass”.