Inflația în Republica Moldova a ajuns la 27,1%

Inflația în Republica Moldova a ajuns la 27,1%

Inflația în Republica Moldova a atins nivelul de 27,1% la finele lunii aprilie. Datele au fost prezentate de guvernatorul BNM, Octavian Armașu. Potrivit guvernatorului, valul de scumpiri internaționale la produse energetice și la cele alimentare au un impact major asupra prețurilor din Republica Moldova.

Banca Națională a Moldovei prognozează o rată a inflației, în trimestrul trei al acestui an, de 31%. Potrivit lui Armașu, ulterior inflația va continua să scadă, dar incertitudinile și riscurile sunt destul de mari.

„Toate economiile se confruntă acum cu o inflație în creștere ca urmare a crizei pandemice si a războiului din Ucraina. Inflația crește chiar și în economiile avansate. BNM urmărește să atenueze șocurile inflaționiste”, a spus guvernatorul.

Printre cauzele care a dus la creșterea fulminantă a inflației se numără ponderea mare a produselor alimentare în coșul minim de consum, economia mică și deschisă, dar și dezechilibrul în economie, care se trage din trecut sub formă de tarife neajustat la timp.

„Inflația este în creștere și va fi mai înaltă și mai persistentă și necesită aplicarea unor măsuri de politică monetară restrictivă, care va permite crearea condițiilor pentru revenirea la echilibrul și creșterea economică la nivelul potențial, dar și asigurarea stabilității monedei naționale”, a mai punctat guvernatorul BNM.

La întrebarea adresată de AGORA în ceea ce privește instrumentele utilizate pentru a menține inflația în limitele prognozei stabilite, Octavian Armașu susține că sunt folosite instrumentele principale ale băncii.

„Cel mai important instrument este rata de bază prin care influențăm ratele. Un alt instrument este rezervele obligatorii ale băncilor comerciale. Prin acest instrument influențăm disponibilitatea de lichidități de pe piața monetară, respectiv, influențăm cererea și oferta de bani, care la rândul său aduce sau la creșterea sau la descreșterea Acesta sunt instrumentele principale prin care noi gestionăm inflația”, a declarat Armașu.

Totodată, guvernatorul BNM susține că sunt și alte instrumente, dar care sunt utilizate cu alt scop.

„Avem și intervenții valutare, dar scopul lor este să asigure o piață valutară funcțională ca să absorbim unele șocuri de volatilitate imediată, dar încercăm să-i permitem cursului să ajusteze la condițiile economice reale”, a mai adăugat Armașu.

Potrivit datelor prezentate de BNM, cel mai mult s-au majorat prețurile la combustibil și produsele alimentare. Astfel, prețurile medii de consum în ultimele 12 luni au crescut cu 27%, inclusiv la produse alimentare cu 30%, mărfuri nealimentare cu 19,13% și servicii prestate populației cu 34,40%.

De la începutul anului, prețurile s-au majorat cu 15,22%, inclusiv la produse alimentare cu 17,86%, mărfuri nealimentare cu 9,54% și servicii prestate populației cu aproape 20%.

Recomandăm și: Controlul inflației, între deprecierea leului și creșterea prețurilor: Cum a evoluat în timp și ce soluții au experții (GRAFIC)

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu va fi audiat la următoarea ședință a Parlamentului, în contextul creșterii inflației.

Amintim că, la începutul anului, rata inflației era peste ținta stabilită de Banca Națională a Moldovei (BNM), aceasta se datorează fenomenelor create în economie de criza pandemică, atingând un nivel 16,6%.

Citește și: Guvernul sau Banca Națională? Cine se face responsabil de redresarea situației economice în contextul luptei cu inflația (OPINII)

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.