
Republica Moldova și Ucraina ar urma să primească statutul de candidat la aderarea la UE, arată proiectul declarației Consiliului European
Republica Moldova și Ucraina ar urma să primească statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, arată proiectul declarației finale a summit-ului din 23 - 24 iunie, care va avea loc la Bruxelles. Cel puțin asta afirmă Europa Liberă.
・
Astfel, în documentul văzut de radio Europa Liberă se precizează: „Consiliul European a decis să acorde statutul de țară candidat Ucrainei și Republicii Moldova”, adăugând că Georgiei i se va acorda același statut odată ce Tbilisi îndeplinește o serie de condiții.
„Viitorul acestor țări și al cetățenilor lor se află în Uniunea Europeană”, se mai arată în proiectul de declarație, care datează din 21 iunie.
Comisia Europeană a recomandat acest statut pentru Ucraina și R. Moldova, dar decizia finală revine exclusiv liderilor de state și guverne din țările membre și trebuie luată cu unanimitate. În acest moment nu se întrevede posibilitatea ca vreuna din țările membre să se opună.
Liderii UE, care se întâlnesc la Bruxelles în perioada 23-24 iunie, vor mai discuta planul francez de creare a unei Comunități Politice Europene și impunerea de noi sancțiuni Rusiei, ca reacție la invazia din Ucraina, inclusiv posibilitatea de a vinde averile sechestrate.
„Vom continua să discutăm noi sancțiuni, inclusiv să consolidăm aplicarea celor existente și a preveni eludarea”, se arată în document, adăugând că blocul rămâne „decis” să ofere în continuare sprijin militar Ucrainei și să „mărească rapid” acest sprijin.
O informație similară a fost confirmată și de portalul EURACTIV.
Recent, Parlamentul European a anunțat că se va întruni în ședință plenară joi, 23 iunie, la Bruxelles. Pe ordinea de zi figurează și votarea unei noi rezoluții de sprijin a perspectivelor de aderare la UE a R. Moldova și Ucrainei. Eurodeputații și-au anunțat susținerea și pentru o eventuală decizie a Consiliului European de a acorda statutul de țări candidate la aderare la UE, celor două țări.
Amintim că la 17 iunie, Comisia Europeană a emis un aviz pozitiv la cererile de aderare ale R. Moldova și Ucrainei, recomandând ca acestea să devină țări candidate pentru aderarea la UE. Cu toate acestea, o asemenea decizie poate fi luată doar de Consiliul European, unde este nevoie de o unanimitate de voturi.