Ultima oră! În R. Moldova se prelungește starea de urgență cu încă 45 de zile

Ultima oră! În R. Moldova se prelungește starea de urgență cu încă 45 de zile

Starea de urgență pe teritoriul Republicii Moldova a fost prelungită cu încă 45 de zile. Decizia a fost luată în cadrul ședinței plenare din 23 iunie. Pentru această decizie au votat 59 de deputați din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate. Partidul Șor și Blocul Comuniștilor și Socialiștilor nu au susținut proiectul.

„Dacă la începutul stării de urgență eforturile au fost canalizate pentru gestionarea crizei refugiaților care s-a suprapus peste criza energetică și cea sanitară, în lunile care au trecut de atunci a fost nevoie de adaptabilitatea instrumentelor și consolidarea instituțiilor. Luând în considerare faptul că prognozele la dispoziție nu indică încetarea războiului și nici atenuarea riscurilor de securitate în regiune, inclusiv de ordin economic și energetic, considerăm justificată solicitarea cu care am avenit în Parlament de prelungire a stării de urgență începând cu 24 iunie”, a declarat Natalia Gavrilița.

Propunerea Prim-ministrei a stârnit nemulțumiri din partea opoziției, care a acuzat guvernarea că nu a făcut transparente cheltuielile și alocațiile bugetare și că ar comite mai multe abuzuri.

Publicitate

„Abuz de putere, uzurparea puterii de stat și încălcarea normelor constituționale”, a acuzat deputata Marina Tauber.

Iar deputatul PSRM Petru Burduja a criticat Guvernul pentru că nu a prezentat informații clare despre cheltuielile făcute în toamna anului trecut pentru procurarea gazelor naturale din surse alternative.

„Prelungirea stării de urgență e necesară pentru a lua decizii suplimentare permise de cadrul juridic existent, pentru asigurarea tuturor consumatorilor cu resurse energetice”, explică prim-ministra Natalia Gavrilița.

În replică, prim-ministra Natalia Gavrilița a afirmat că situația de criză generată de războiul din Ucraina, a determinat printre altele, o crește cu 300% a numărului de solicitări pentru perfectarea pașapoartelor.

Potrivit Raportului, necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de riscurile persistente în privința securității aprovizionării R. Moldova cu resurse energetice, impactului asupra domeniului transporturilor, asigurării energetice a țării, securității la frontieră și gestiunii fluxului de refugiați.

În aceste condiții, Comisia pentru Situații Excepționale va putea interveni prompt, în cazul necesității de a lua decizii suplimentare celor instituite de cadrul juridic existent, pentru asigurarea tuturor consumatorilor cu resurse energetice și menținerea securității energetice a statului.

Hotărârea Parlamentului presupune abilitatea Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova de a emite dispoziții pe perioada stării de urgență, în vederea punerii în executare a măsurilor necesare, pe durata prelungirii stării de urgență. Dispozițiile CSE sunt obligatorii și executorii pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova. Dispozițiile CSE intră în vigoare în momentul emiterii.

Proiectul de hotărâre în acest sens a fost votat la ședința din 22 iunie a Guvernului. Asta după ce propunerea a fost aprobată urmare a examinării raportului privind necesitatea prelungirii stării de urgență, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale.

AGORA amintește că starea de urgență pe teritoriul R. Moldova s-a prelungit cu 60 de zile la 21 aprilie. Decizia a fost aprobată la ședința Parlamentului. „Pentru” au votat 55 de deputați, în mare parte cei din majoritatea parlamentară.

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Hotărâreaprivind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu 20 ianuarie 2022. Pe 24 februarie 2022 aceasta a fost abrogată și a fost adoptată o nouă Hotărâre privind declararea stării de urgență pe o perioadă de 60 de zile. Prin Hotărârea adoptată la 20 aprilie anul curent, începând cu data de 25 aprilie anul curent starea de urgență pe întreg teritoriul țării a fost prelungită cu 60 de zile.

Pentru prima oară starea de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova a fost Declarată pe 17 martie 2020.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal