Proiectul menționează că sistemul național de învățământ se confruntă în ultimele decenii cu o serie de probleme majore, printre care: scăderea bruscă a numărului de elevi și studenți; nivel ridicat de abandon școlar, în special în rândul elevilor/studenților din familiile vulnerabile, număr mare de universități mici susținute din bugetul de stat și prin urmare o utilizare ineficientă a banului public.
Actele normative prevăd consolidarea rețelei de universități pe plan național și internațional prin absorbția instituțiilor mai mici, fuziunea institutelor de cercetare cu universități - cu păstrarea separată a finanțării pentru domeniul cercetare, precum și îndreptarea cheltuielilor publice din învățământul superior și cercetare spre creșterea salariilor cadrelor universitare și a cercetătorilor.
Așadar, potrivit documentului:
Universitatea de Stat din Moldova va absorbi Academia de Administrare Publică și alte 13 institute de cercetare care sunt conectate la programele de studii superioare de licență, master și doctorat ale USM. Mai mult, la USM va fi creat un centru de instruire a funcționarilor publici, iar prin cooperarea directă cu Cancelaria de Stat va furniza suport științifico-metodic autorităților publice.
Universitatea Tehnică a Moldovei va fuziona cu Universitatea Agrară de Stat din Moldova și cu alte trei institute de cercetare. Scopul este de a fortifica sectoarele strategice ale economiei naționale și de a atrage cât mai mulți studenți în cele mai importante și actuale domenii, cum ar fi Inginerie și Științe agricole.
Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău va absorbi Universitatea de Stat din Tiraspol, Institutul de Științe ale Educației și Institutul de Formare Continuă cu scopul creării și consolidării unei universități pedagogice clasice care să includă toate specialitățile pedagogice. Conducerea UPS „Ion Creangă” urmează să vină cu un concept pentru dezvoltarea unui Centru Național pentru Educație și Leadership care ar contribui la formarea și dezvoltarea cadrelor didactice și manageriale.
Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM) va fuziona cu Institutul Național de Cercetări Economice – pentru a fortifica procesul de pregătire a cadrelor în domeniul științelor economice.
Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) și Institutul Patrimoniului Cultural au primit un statut aparte și urmează să fie transferate în subordinea Ministerului Culturii.
Aceeași Hotărâre de Guvern prevede că, în scopul consolidării pregătirii cadrelor pentru securitatea națională, Ministerul Educației și Cercetării, de comun acord cu Ministerul Afacerilor Interne, va înainta Guvernului - în termen de șase luni, cadrul de reglementare a fuzionării altor două instituții de învățământ superior: Academia „Ștefan cel Mare” a MAI și Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport.
Toți studenții universităților absorbite urmează a fi transferați până la 25 august 2022. Transferul/reangajarea din/în funcție a cadrelor universitare și a personalului auxiliar din universitățile absorbite se va realiza conform legislației muncii.
În debutul ședinței, bașcana Găgăuziei, Irina Vlah, a solicitat prim-ministrei să amâne votarea proiectului pentru o altă dată, menționând necesitatea unor consultări suplimentare, afirmând că mai mulți cetățeni s-au arătat nemulțumiți, un protest fiind în desfășurare chiar în timpul ședinței de Guvern. Propunerea acesteia nu a întrunit numărul suficient de voturi, ministrul educației și cercetării, Anatolie Topală afirmând că au fost derulate consultări publice cu toți reprezentanții instituțiilor publice afectate, precizând că au fost operate unele modificări.
„Sistemul de învățământul superior se bazează pe doi piloni fundamentali: autonomia și răspunderea publică a Guvernului, consolidăm autonomia prin sporirea resurselor, competența prin aducerea studenților mai aproape de cercetare, prin integrarea institutelor de cercetare în universități, vom avea instituții puternice pe patrimoniul lor material, ele fiind mai bine dotate și conectate la realitățile moderne, cu profesori și cercetători, pe posturi stabile și bine plătite”, a declarat ministrul educației și cercetării, Anatolie Topală.
La rândul său, prim-ministra Natalia Gavrilița a menționat că reforma este necesară întrucât în ultimii 30 de ani nu s-a reușit crearea unor universități puternice, care să ofere studii de calitate.
„În 30 de ani noi nu am reușit să construim universități puternice care să ofere studii calitative, avem univeristăți în care bate vântul în aule, iar studenții și masteranzii sunt mai mult pe hârtie”, a specificat premierul.
Amintim că la 27 iunie, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat intenția de a reorganiza instituțiile de învățământ superior, care urmează a fi realizată între perioada de absolvire a studiilor și începutul noului an de studii. Decizia a stârnit nemulțumirea mai multor instituții de învățământ superior ce urmează a fi absorbite, fiind organizate totodată mai multe proteste în acest sens. Critici au venit și din partea Academiei de Științe a Moldovei dar și a Academiei Române.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.