Cu proteste la ușă, Guvernul a aprobat reforma ce prevede reorganizarea mai multor universități și instituții de cercetare (DOC)

Cu proteste la ușă, Guvernul a aprobat reforma ce prevede reorganizarea mai multor universități și instituții de cercetare (DOC)

Mai multe instituții ale învățământului superior vor fi reorganizate prin absorbție, un proiect în acest sens fiind aprobat de Guvern în ședința din 13 iulie. Asta deși inițiativa a fost criticată de mai mulți reprezentanți ai mediului academic din țară.

Proiectul menționează că sistemul național de învățământ se confruntă în ultimele decenii cu o serie de probleme majore, printre care: scăderea bruscă a numărului de elevi și studenți; nivel ridicat de abandon școlar, în special în rândul elevilor/studenților din familiile vulnerabile, număr mare de universități mici susținute din bugetul de stat și prin urmare o utilizare ineficientă a banului public. 

Actele normative prevăd consolidarea rețelei de universități pe plan național și internațional prin absorbția instituțiilor mai mici, fuziunea institutelor de cercetare cu universități - cu păstrarea separată a finanțării pentru domeniul cercetare, precum și îndreptarea cheltuielilor publice din învățământul superior și cercetare spre creșterea salariilor cadrelor universitare și a cercetătorilor.

 

Așadar, potrivit documentului: 

 • Universitatea de Stat din Moldova va absorbi Academia de Administrare Publică și alte 13 institute de cercetare care sunt conectate la programele de studii superioare de licență, master și doctorat ale USM. Mai mult, la USM va fi creat un centru de instruire a funcționarilor publici, iar prin cooperarea directă cu Cancelaria de Stat va furniza suport științifico-metodic autorităților publice.

 

 • Universitatea Tehnică a Moldovei va fuziona cu Universitatea Agrară de Stat din Moldova și cu alte trei institute de cercetare. Scopul este de a fortifica sectoarele strategice ale economiei naționale și de a atrage cât mai mulți studenți în cele mai importante și actuale domenii, cum ar fi Inginerie și Științe agricole.

 • Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău va absorbi Universitatea de Stat din Tiraspol, Institutul de Științe ale Educației și Institutul de Formare Continuă cu scopul creării și consolidării unei universități pedagogice clasice care să includă toate specialitățile pedagogice. Conducerea UPS „Ion Creangă” urmează să vină cu un concept pentru dezvoltarea unui Centru Național pentru Educație și Leadership care ar contribui la formarea și dezvoltarea cadrelor didactice și manageriale.

 • Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM) va fuziona cu Institutul Național de Cercetări Economice – pentru a fortifica procesul de pregătire a cadrelor în domeniul științelor economice.

 

 • Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) și Institutul Patrimoniului Cultural au primit un statut aparte și urmează să fie transferate în subordinea Ministerului Culturii. 

 

Aceeași Hotărâre de Guvern prevede că, în scopul consolidării pregătirii cadrelor pentru securitatea națională, Ministerul Educației și Cercetării, de comun acord cu Ministerul Afacerilor Interne, va înainta Guvernului - în termen de șase luni, cadrul de reglementare a fuzionării altor două instituții de învățământ superior: Academia „Ștefan cel Mare” a MAI și Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport.

 

Toți studenții universităților absorbite urmează a fi transferați până la 25 august 2022. Transferul/reangajarea din/în funcție a cadrelor universitare și a personalului auxiliar din universitățile absorbite se va realiza conform legislației muncii.

 

În debutul ședinței, bașcana Găgăuziei, Irina Vlah, a solicitat prim-ministrei să amâne votarea proiectului pentru o altă dată, menționând necesitatea unor consultări suplimentare, afirmând că mai mulți cetățeni s-au arătat nemulțumiți, un protest fiind în desfășurare chiar în timpul ședinței de Guvern. Propunerea acesteia nu a întrunit numărul suficient de voturi, ministrul educației și cercetării, Anatolie Topală afirmând că au fost derulate consultări publice cu toți reprezentanții instituțiilor publice afectate, precizând că au fost operate unele modificări.

„Sistemul de învățământul superior se bazează pe doi piloni fundamentali: autonomia și răspunderea publică a Guvernului, consolidăm autonomia prin sporirea resurselor, competența prin aducerea studenților mai aproape de cercetare, prin integrarea institutelor de cercetare în universități, vom avea instituții puternice pe patrimoniul lor material, ele fiind mai bine dotate și conectate la realitățile moderne, cu profesori și cercetători, pe posturi stabile și bine plătite”, a declarat ministrul educației și cercetării, Anatolie Topală.

La rândul său, prim-ministra Natalia Gavrilița a menționat că reforma este necesară întrucât în ultimii 30 de ani nu s-a reușit crearea unor universități puternice, care să ofere studii de calitate.

„În 30 de ani noi nu am reușit să construim universități puternice care să ofere studii calitative, avem univeristăți în care bate vântul în aule, iar studenții și masteranzii sunt mai mult pe hârtie”, a specificat premierul.

Amintim că la 27 iunie, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat intenția de a reorganiza instituțiile de învățământ superior, care urmează a fi realizată între perioada de absolvire a studiilor și începutul noului an de studii. Decizia a stârnit nemulțumirea mai multor instituții de învățământ superior ce urmează a fi absorbite, fiind organizate totodată mai multe proteste în acest sens. Critici au venit și din partea Academiei de Științe a Moldovei dar și a Academiei Române.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Protest în fața Guvernului: Profesori și cercetători științifici, nemulțumiți de reforma universitară

Protest în fața Guvernului: Profesori și cercetători științifici, nemulțumiți de reforma universitară

Veaceslav Ioniță: Riscăm ca reforma învățământului superior să se transforme în cel mai mare proiect imobiliar din istoria Moldovei

Veaceslav Ioniță: Riscăm ca reforma învățământului superior să se transforme în cel mai mare proiect imobiliar din istoria Moldovei

Membrii Academiei de Științe a Moldovei, în ședință extraordinară. Cer Ministerului Educației să-și revadă proiectul de reformă (LIVE)

Membrii Academiei de Științe a Moldovei, în ședință extraordinară. Cer Ministerului Educației să-și revadă proiectul de reformă (LIVE)

Advertoriale
Toate inovațiile gândite în favoarea clientului la sucursala maib din inima Chișinăului

Toate inovațiile gândite în favoarea clientului la sucursala maib din inima Chișinăului

Uită de grija unui control de la Inspecția Muncii. Încredințează administrarea documentației HR companiei DAD Human Capital

Uită de grija unui control de la Inspecția Muncii. Încredințează administrarea documentației HR companiei DAD Human Capital

Alături de tineri și sport: IuteCredit, partener general la Cupa Europeană de Triatlon printre Juniori (VIDEO)

Alături de tineri și sport: IuteCredit, partener general la Cupa Europeană de Triatlon printre Juniori (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
  DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Ultimă oră! Procurorii au descins cu percheziții la patru persoane, inclusiv ex-primara interimară Silvia Radu
 • 2
  Cel mai bun pilot al armatei ucrainene, ucis în luptă
 • 3
  Șase din 10 tineri din R. Moldova nu au un loc de muncă
 • 4
  Stop Fals: Deputatul Bogdat Țîrdea transmite falsuri (și) despre suprafața semănată cu grâu de toamnă
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.