R. Moldova, asigurată în proporție de 46% cu lapte. Ce acțiuni întreprind autoritățile pentru a substitui importurile de produse lactate

R. Moldova, asigurată în proporție de 46% cu lapte. Ce acțiuni întreprind autoritățile pentru a substitui importurile de produse lactate

Industria producției laptelui înregistrează un declin continuu, în ultimele trei decenii. Aceasta  s-a redus de la circa 1,5 milioane de tone în anul 1990 la circa 265 de mii tone. Gradul de asigurare cu lapte a populației din producția locală reprezintă cca 46%.

Din totalul producției de lapte, 27,9 mii de tone au fost obținute în întreprinderile agricole și gospodăriile țărănești și 237,1 mii de tone în gospodăriile populației.

În prezent, necesarul de consum al laptelui și a produselor din lapte este de 580,7 mii de tone. Gradul de asigurare cu lapte a populației din producția locală reprezintă cca 46 %, diferența dintre producere și necesarul de lapte fiind acoperită din import.

Evoluția producției laptelui 2009-2019, mii tone

...

Sursa: Studiul Potențialului De Dezvoltare De Produse Lactate Din Moldova, Aprilie, 2022, realizat de Asociația Națională a Producătorilor de Lapte şi Produse Lactate „LAPTE”

În același timp, productivitatea medie anuală de lapte la o vacă după o perioada de scădere în anii 2000, a înregistrat creșteri stabile și în prezent este aproape de nivelul anilor 90.

Productivitatea medie anuală pentru o vacă, în cadrul întreprinderilor agricole este mai mare decât în gospodăriile casnice, astfel urmare analizei dinamicii efectivului de vaci și a volumului de lapte produs anual de către întreprinderile agricole, denotă o creștere a productivității, volumul laptelui produs majorându-se cu 57% în ultimii 10 ani.

În acest context, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare urmărește stimularea investițiilor pentru apariția fermelor de vaci în afara localităților. Potrivit MAIA, asta va permite utilizarea tehnologiilor moderne de întreținere, nutriție și exploatare a animalelor. Prin urmare, va crește productivitatea vacilor și se va obține un produs competitiv atât pe piața internă, cât și pe piețele de export.

Cum putem substitui importurile de produse lactate

Într-un răspuns pentru AGORA, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare afirmă că este nevoie de mai mulți pași pentru a substitui importurile de lactate de producția locală. Astfel, autoritățile au enumerat o serie de acțiuni pentru a dezvolta subsectorul producției de lapte, fără a specifica de unde vor fi alocați bani și perioada pentru a îndeplini obiectivele. 

...

Sursa: Studiul Potențialului De Dezvoltare De Produse Lactate Din Moldova, Aprilie, 2022, realizat de Asociația Națională a Producătorilor de Lapte şi Produse Lactate „LAPTE”

Printre obiectivele MAIA sunt perfecţionarea cadrului normativ pentru atragerea investiţiilor, producerea, colectarea şi procesarea laptelui ca materie primă, dar și modernizare întreprinderilor.

Statul vrea să modernizeze întreprinderile de procesare a laptelui cu utilizarea tehnologiilor cu consum redus de energie şi lărgirea sortimentului de produse lactate. Astfel, se dorește elaborarea proiectelor de ferme-model de producere a laptelui de diverse capacităţi şi tehnologii de întreţinere, nutriţie şi exploatare a vacilor. 

În cazul fermelor, rolul procesatorilor ar fi atât acel de investitor direct la organizarea fermelor, precum şi cel de garantare a preţurilor de achiziţie şi a pieţei de desfacere a laptelui – materie primă.

Pe lista acțiunilor se regăsește și implementarea controlului oficial al producţiei de lapte şi subvenţionarea întreţinerii animalelor înalt productive, precum și subvenţionarea construcţiei şi utilării fermelor noi, reconstrucţiei şi modernizării fermelor şi întreprinderilor de procesare existente, restituirea datoriilor la modernizarea fermelor zootehnice de creştere a taurinelor.

Citește articolul integral - Drumul laptelui - între calitate și nu prea. Cine verifică produsele lactate până ajung pe raft și cum autoritățile își propun să dezvolte subsectorul (LONGREAD)

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.