BUSINESS DE PARLAMENTAR | Angajații firmelor pot fi numărați pe degete, în schimb câștigă milioane din SRL-uri. Companiile deputaților „Șor”

BUSINESS DE PARLAMENTAR | Angajații firmelor pot fi numărați pe degete, în schimb câștigă milioane din SRL-uri. Companiile deputaților „Șor”

În ultimul articol din seria „BUSINESS DE PARLAMENTAR” vorbim despre deputații Partidului „Șor”. Din cei șase legislatori, cinci sunt cu firme. De la consultanță în afaceri, sectorul juridic, până la transportul de mărfuri și vânzarea de alimente sau băuturi alcoolice, cei din formațiunea fondată de controversatul om de afaceri Ilan Șor câștigă milioane de lei din afacerile sale. Redacția a analizat declarațiile de avere și interese ale deputaților și vă prezintă business-urile acestora. 

Citiți aici despre:

  • Business-urile deputaților BCS
  • Afacerile aleșilor PAS (Partea I și Partea II)
  • În anul 2010, deputatul Petru Jardan a devenit co-fondator al echipei de fotbal „Milsami Orhei” și vicepreședinte al clubului. Ruda acestuia deține 25% din acțiunile companiei „ALTOTAL -CONS”, valoarea căreia pe piață este de... 1.350 de lei. Firma a fost înregistrată în februarie 2007 în Chișinău și este specializată în sectorul construcțiilor de clădiri, inginerești, instalațiilor și rețelelor tehnico-edilitare.

    Publicitate

    Parlamentarul Vadim Fotescu este fondatorul companiei „PROFISTAFF”, care a fost înregistrată în octombrie 2017, în Chișinău. În firmă activează nouă angajați. În 2021, profitul acesteia a fost de circa două milioane de lei. SRL-ul oferă servicii de consultanță pentru afaceri și management. „PROFISTAFF” aduce profituri consistente. Anul trecut, Vadim Fotescu a ridicat peste un milion și jumătate de lei, în calitate de dividende.

    Un alt deputat cu afaceri este Denis Ulanov. Împreună cu soția sa Svetlana Ulanov ei dețin compania juridică „LEGALARTE”, care a fost înregistrată în octombrie 2007 în Chișinău. În 2021, cei trei angajați ai firmei au adus un profit de puțin peste trei milioane de lei, de două ori mai mult decât în 2020. Astfel, anul trecut, cei doi au câștigat din dividende două milioane și jumătate de lei.

    VEDEȚI AICI ȘI VERSIUNEA AUDIO:

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/1344168649&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

    Svetlana Ulanov mai este administratoare și fondatoare a unei alte companii juridice, „STEVART”. SRL-ul și-a început activitatea în aprilie 2019 în Chișinău și are doi angajați. În 2020, firma a adus un profit de puțin peste un milion de lei. Pe lângă sectorul juridic, Denis Ulanov s-a avântat în comerț. Parlamentarul deține 8% din acțiunile „PACESAVA”, SRL care a fost înregistrat în decembrie 2006, în Chișinău. Compania se ocupă cu vânzarea alimentelor, produselor din carne, băuturilor, produselor din tutun și gestionarea cantinelor.

    Legislatoarea Marina Tauber este fondatoarea companiei „Play Inn”. Potrivit bazelor de date publice, firma a fost înregistrat în iulie 2016 în Chișinău, dar în prezent este inactivă. SRL-ul este specializat în transportul rutier de mărfuri, comerțul materialelor lemnoase, de construcție, a echipamentelor sanitare și sportive. De asemenea, compania oferea consultații pentru afaceri și management.

    Controversatul om de afaceri Ilan Șor este fondator și președinte al Clubului de Fotbal „Milsami Orhei”, al cărui vicepreședinte este parlamentarul Denis Ulanov, despre care am scris mai sus. Soția acestuia, cunoscuta artistă din Rusia, Jasmin, deține în Moscova o întreprindere individuală „Shor Sara Lvovna” și un centru de producție. De pe urma celei dintâi entități, Jasmin a câștigat în 2021 opt milioane și jumătate de ruble rusești sau peste două milioane și jumătate de lei moldovenești. Totodată, Ilan Șor deține un procent din compania „AVANTAGE”, care a fost înregistrată în noiembrie 1995 în Chișinău, în care 99% din acțiuni aparțin altui SRL „DFM”, scris pe mama lui Ilan Șor, Ilona Șor, ce administrează magazinele duty-free.

    Ce prevede cadrul legal?

    Potrivit articolului 70 din Constituție, „calitatea de deputat este incompatibilă cu exercitarea oricărei alte funcţii retribuite, cu excepţia activităţii didactice şi ştiinţifice. De asemenea, textul constituțional precizează că alte incompatibilități se stabilesc prin lege organică.

    Astfel, Legea privind statutul deputatului prevede că mandatul de parlamentar este incompatibil cu funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, de membru al Guvernului de Avocat al Poporului și pentru drepturile copilului, de ales local.

    De asemenea, alesul poporului nu are dreptul să exercite oricare altă funcție remunerată, chiar dacă este acordată de un stat străin sau o organizaţie internaţională, cu excepţia activităţii didactice şi ştiinţifice desfăşurate în afara programului stabilit de regulamentul Parlamentului.

    Persoanele mandatate de Parlament cu misiuni temporare în organele centrale ale administraţiei de stat pot cumula exercitarea acestei misiuni cu mandatul de deputat pe o durată de cel mult șase luni.

    Potrivit legii, deputatul care se află în unul din cazurile de incompatibilitate trebuie să demisioneze, în termen de 30 de zile de la data validării mandatului, din funcţia incompatibilă cu mandatul de deputat.

    Dacă deputatul care se află în unul dintre cazurile de incompatibilitate nu a respectat condiţiile menţionate mai sus, mandatul lui încetează de drept.

    În decursul a 30 de zile de la validarea mandatului deputatul trebuie să declare Biroului permanent orice activitate extraparlamentară pe care va continua să o desfăşoare.

    Schimbările survenite în activitatea deputatului în timpul exercitării mandatului se aduc la cunoştinţă Biroului permanent în cel mult zece zile de la data apariţiei lor.

    Care este organul responsabil de identificarea incompatibilităţilor?

    La începutul fiecărei legislaturi, Comisia juridică, pentru numiri şi imunităţi examinează declaraţiile deputaţilor sub aspectul incompatibilităţii activităţii. De asemenea, Comisia, împreună cu organele fiscale, organizează controlul declaraţiilor deputaţilor despre veniturile lor, care se impozitează conform Codului fiscal, şi, în termen de cel mult două luni de la data depunerii declaraţiilor, întocmeşte un raport, care urmează să fie aprobat de Parlament cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi.

    La sesizarea Comisiei juridice, pentru numiri şi imunităţi, deputatul care se află în unul din cazurile de incompatibilitate este obligat să facă ca incompatibilitatea să înceteze.

    Declaraţiile deputaţilor despre veniturile lor, care se impozitează conform Codului fiscal, depuse cu trei luni înainte de expirarea mandatului, vor fi controlate, cu cel puţin o lună înainte de expirarea mandatului, de către Comisia juridică, pentru numiri şi imunităţi împreună cu organele fiscale şi, ca rezultat al controlului, se va întocmi un raport, care urmează să fie aprobat de Parlament cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi.

    Legea privind statutul deputatului mai prevede că este interzisă utilizarea numelui parlamentarului și a calității sale în orice acţiune publicitară privitoare la o unitate financiară, industrială sau comercială.

    Agora

    AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

    REȚELE SOCIALE

    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • Twitter
    • Telegram
    • RSS Feed

    APLICAȚIE

    • App Store
    • Google Play
    © 2023 Interact Media SRL
    • Mastercard
    • Visa
    • PayPal