Continuă criza în IT: Microsoft anunță că va concedia 10.000 de angajați în încercarea de a reduce costurile

Continuă criza în IT: Microsoft anunță că va concedia 10.000 de angajați în încercarea de a reduce costurile

Microsoft a anunțat că va concedia 10.000 de angajați în încercarea de a reduce costurile și a se reorienta spre domenii mai importante, cum ar fi inteligența artificială. Deși numărul celor concediați este de doar 5% din totalul angajaților, acesta rămâne oricum cel mai mare val de concedieri din ultimii ani, scrie The New York Times.

La sfârșitul lunii iunie, compania avea aproximativ 221.000 de angajați, iar reducerile de personal reprezintă mai puțin de 5% din forța de muncă globală.

Prin aceste reduceri, Microsoft devine cel mai recent gigant tehnologic care se retrage după câțiva ani de angajări frenetice, când creșterea serviciilor online alimentată de pandemii și extinderea cloud computing-ului au creat o concurență acerbă pentru talentele din domeniul tehnologiei.

Publicitate

„Acestea sunt genul de alegeri dificile pe care le-am făcut de-a lungul istoriei noastre de 47 de ani pentru a rămâne o companie de consecință în această industrie care este neiertătoare pentru oricine nu se adaptează la schimbările de platformă", a declarat Satya Nadella, directorul general al Microsoft, într-un mesaj adresat personalului.

Concedierile, care vor începe miercuri și vor continua până în martie, sunt cele mai mari concedieri ale companiei din ultimii aproximativ opt ani. Domnul Nadella a eliminat aproximativ 25.000 de locuri de muncă în cursul anilor 2014 și 2015, în timp ce Microsoft a renunțat la nefericita achiziție a producătorului de telefoane mobile Nokia.

La fel ca alte companii din domeniul tehnologiei, Microsoft s-a extins rapid în timpul pandemiei, angajând peste 75.000 de persoane din 2019. Veniturile anuale ale Microsoft au crescut cu 58% în trei ani, dar creșterea ratelor dobânzilor și perspectiva unei recesiuni au temperat perspectivele companiei. În trimestrul care s-a încheiat în luna octombrie, a raportat cea mai mică creștere din ultimii cinci ani și a avertizat că ar putea urma rezultate și mai călduțe.

Clienții caută „să facă mai mult cu mai puțin", a declarat domnul Nadella. „Vedem, de asemenea, că organizații din toate industriile și din toate zonele geografice dau dovadă de prudență, deoarece unele părți ale lumii se află în recesiune, iar alte părți anticipează una".

Schimbările, inclusiv indemnizațiile de concediere și alte cheltuieli de restructurare, vor costa 1,2 miliarde de dolari, a spus domnul Nadella. Într-un document de reglementare, Microsoft, care produce linia de laptopuri și tablete Surface, a indicat că o parte din costuri vor proveni din efectuarea de "schimbări în portofoliul nostru de hardware", precum și din consolidarea contractelor de închiriere de birouri. Microsoft urmează să își prezinte marți rezultatele trimestriale.

Dl Nadella a declarat că firma va continua să facă angajări în domenii strategice și a numit progresele în domeniul inteligenței artificiale "următorul mare val de calcul".

Compania a urmărit mai multe pariuri costisitoare, inclusiv posibilitatea de a investi încă 10 miliarde de dolari în investiția sa în OpenAI, care produce sistemul de inteligență artificială ChatGPT, exploziv de popular, și o achiziție de 69 de miliarde de dolari a producătorului de jocuri video Activision, care se confruntă cu provocări la nivel global din partea autorităților de reglementare antitrust.

Alți giganți din domeniul tehnologiei au redus, de asemenea, costurile după mai mulți ani de expansiune fulminantă. Amazon a început miercuri ceea ce se așteaptă să fie o rundă uriașă de concedieri, ca parte a planurilor sale de a-și reduce forța de muncă corporativă cu aproximativ 18.000 de locuri de muncă.

Compania de software pentru afaceri Salesforce a declarat luna aceasta că intenționează să concedieze 10% din forța sa de muncă, adică aproximativ 8.000 de angajați, iar Meta, compania mamă a Facebook, a anunțat la sfârșitul anului trecut că va reduce peste 11.000 de locuri de muncă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal