
Ședință de urgență: Apă-Canal se va adresa instituțiilor statului, în contextul deconectărilor de energie electrică
Consiliul de administrare al „Apă-Canal Chișinău” s-a întrunit în ședință de urgență la 27 ianuarie pentru discuții privind situația critică a întreprinderii cu privire la prestarea serviciului la apă și canalizare. În urma întrunirii s-a decis ca Apă-Canal să adreseze demersuri la principalele instituții ale statului.
・
„A fost adusă la cunoștința membrilor consiliului, o dată în plus, situația catastrofală care s-a produs în urma scumpirii tuturor serviciilor, fapt ce a dus la datoria „Apă-Canal” față de Premier Energy. Au fost prezentate rapoartele care atestă majorarea cu peste 30 de milioane de lei lunar în rezultatul scumpirilor în lanț a resurselor energetice, dar în special a energiei electrice”, notează primarul capitalei, Ion Ceban.
Acest spune că, la ședință s-a decis ca Apă-Canal să se adreseze în regim de urgență, repetat, tuturor instituțiilor centrale.
„Aduc aminte că în anii 2021 și 2022 au fost trimise zeci de demersuri în adresa Consiliului Suprem de Securitate, Președinției, Parlamentului, ANRE și toate au rămas fără atenția din partea autorităților”, adaugă edilul.
Edilul mai publică și scrisoarea de avertizare de la Premier Energy privind datoriile acumulate de Apă-Canal, cât și intenția privind deconectările de la energia electrică.

AGORA amintește că într-o declarație din 27 ianuarie, ANRE susține că Apă-Canal Chișinău are posibilitatea să-și achite consumul de energie electrică. Reacția vine după ce Premier Energy a anunțat că mai multe instalații de alimentare cu energie electrică ale Apă-Canal Chișinău vor fi deconectate din cauza datoriei neachitate care este în creștere.
Totodată, ANRE a inițiat un control al activității licențiate a S.A. „Apă-Canal Chișinău” pentru perioada anilor 2020 – 2022.
Precizăm că în dimineața zilei de 26 ianuarie, Premier Energy anunța că datoria neachitată a întreprinderii S.A. Apă-Canal Chișinău este în creștere. Prin urmare, mai multe locuri de consum urmau să fie deconectate de la sursa de energie electrică inclusiv cele în care își are sediul administrativ furnizorul de apă.
Primarul Ion Ceban a venit cu o reacție în care susține că municipiul Chișinău ar putea rămâne fără apa. Mai mult, edilul punctează că din cauza lipse de energie electrică la Stația de Epurare va reapărea mirosul urât în capitală.
Potrivit, Premier Energy, datoria totală constituie 73,2 milioane de lei, din care 44,7 milioane de lei sunt în facturile cu termenul expirat.
Ulterior, Premier Energy a anunțat că deconectările de energie electrică anunțate la SA „Apă-Canal Chișinău” au fost amânate până la 1 februarie, menționând că locurile de consum deconectate pe parcursul zilei de 26 ianuarie vor fi reconectate în scurt timp.