
Se caută o soluție pentru Apă-Canal. Gutniuc: Dacă va fi deconectată energia electrică vom fi nevoiți să conectăm generatorul
Consilierii municipali s-au întrunit astăzi în ședință extraordinară. Pe ordinea de zi era doar un singur subiect - cu privire la situația excepțională la Apă-Canal. Viceprimara Irina Gutniuc a menționat că încă nu a fost identificată o soluție pentru prevenirea deconectării energiei electrice. Aceasta a menționat că la ora 16:00 era programată o ședință cu reprezentanții Premier Energy, dar până la acea oră nu au fost identificate soluții.
・
„Astăzi la orele 16 urma să avem o ședință cu Premier Energy în care să discutăm decizia luată sau soluțiile pentru a depăși situația, este ora 16, noi încă nu avem soluții pentru a discuta, am solicitat până mâine dimineață răgaz pentru a continua discuția” a menționat Gutniuc.
Viceprimara a menționat că în cazul în care va fi deconectată energia electrică va fi conectat un generator.
„În cazul în care va fi deconectată energia electrică vom fi nevoiți să conectăm acel generator, el deja a fost transportat, dar am menționat, asta va fi în detrimentul nostru, mijloace financiar cheltuite vor fi duble, este vorba despre tehnică, nu știm cum vom putea asigura fiabilitatea serviciului de apă și canalizare”, a mai spus viceprimara.
Irina Gutniuc a menționat că instituția întreprinde anumte acțiuni pentru a eficientiza cheltuielile.
„Țin să menționez că la următoare ședință a Consiliului Municipal, vom ieși cu un proiect de decizie prin care vrem să dăm în folosință terenurile pe care le avem pentru potențialii investitori, avem deja două persoane care sunt gata să investească în sisteme fotovoltaice pentru a reduce cheltuielile pentru energie electrice.
La fel am identificat resurse financiare pentru procurarea pompelor, la fel trebuie să purtăm negocierile până la urmă ca să putem beneficia de acest grant”, a spus Gutnic.
Mai devreme, președintele fracțiunii PAS din CMC, Roman Cojuhari a menționat că bani pentru rezolvarea acestei probleme sunt.
„Așa cum cetățenii plătesc regulat facturile pentru serviciile de apă și canalizare, Apă-Canal Chișinău la fel ar trebui să-și plătească facturile pentru energia electrică. Iar dacă nu sunt în stare să o facă, atunci Primăria să vină cu soluții concrete pentru a nu opri apa din capitală.
Bani sunt, atât în bugetul municipal, cât și la Apă-Canal Chișinău, trebuie doar să renunțe la lux” a spus Roman Cojuhari.
AGORA amintește că într-o declarație din 27 ianuarie, ANRE susține că Apă-Canal Chișinău are posibilitatea să-și achite consumul de energie electrică. Reacția vine după ce Premier Energy a anunțat că mai multe instalații de alimentare cu energie electrică ale Apă-Canal Chișinău vor fi deconectate din cauza datoriei neachitate care este în creștere.
Totodată, ANRE a inițiat un control al activității licențiate a S.A. „Apă-Canal Chișinău” pentru perioada anilor 2020 – 2022.
Precizăm că în dimineața zilei de 26 ianuarie, Premier Energy anunța că datoria neachitată a întreprinderii S.A. Apă-Canal Chișinău este în creștere. Prin urmare, mai multe locuri de consum urmau să fie deconectate de la sursa de energie electrică inclusiv cele în care își are sediul administrativ furnizorul de apă.
Primarul Ion Ceban a venit cu o reacție în care susține că municipiul Chișinău ar putea rămâne fără apa. Mai mult, edilul punctează că din cauza lipse de energie electrică la Stația de Epurare va reapărea mirosul urât în capitală.
Potrivit, Premier Energy, datoria totală constituie 73,2 milioane de lei, din care 44,7 milioane de lei sunt în facturile cu termenul expirat.
Ulterior, Premier Energy a anunțat că deconectările de energie electrică anunțate la SA „Apă-Canal Chișinău” au fost amânate până la 1 februarie, menționând că locurile de consum deconectate pe parcursul zilei de 26 ianuarie vor fi reconectate în scurt timp.