Expertiza juridică a fost efectuată în baza unei solicitări făcute de președintele Parlamentului Andrian Candu.

Astfel, OSCE recomandă Parlamentului Republicii Moldova să evite pe cât posibil restricții privind libertatea de exprimare și libertatea mass-media. De asemenea „să fie evitate încercările de a interzice propaganda prin intermediul legislației, deoarece noțiunea în cauză este dificil de definit în mod obiectiv”.

Totodată, OSCE recunoaște îngrijorarea legitimă a țărilor care încearcă să contracareze propaganda intensă din alte țări. Autorii analizei califică interdicția propusă drept „un instrument disproporționat împotriva propagandei”.

Precizarea și consolidarea dispozițiilor privind difuzarea produsului autohton, utilizarea limbii de stat „sunt instrumente legitime de reglementare a sectorului mass-media, cu condiția ca normele să fie aplicate într-un mod echilibrat”, mai menționează experții, adăugâd că Parlamentul trebuie să urmeze dispozițiile stipulate în convenții internaționale.

OSCE speră că și proiectele de modificări propuse vor fi revizuite cu atenție de către Parlament, astfel încât reglementarea legislativă să nu aplice limite nejustificate pentru libertatea de exprimare și libera circulație a informației.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!