Încercările de a limita propaganda altor state în presa locală prin legislație restrictivă este dificil și adesea contra-productiv. Amendamente ce consolidează protecția produsului autohton și protecția limbii oficiale sunt folosite în mai multe state europene și se acceptă în cazul în care sunt echilibrate. Aceasta este concluzia la care au ajuns experții de la OSCE după ce au efectuat o analiză juridică celor două proiecte de legi privind modificarea Codului Audiovizualului al Republicii Moldova, elaborate în aprilie 2015 de deputați din fracțiunile PD și PLDM, transmite Agora.
Expertiza juridică a fost efectuată în baza unei solicitări făcute de președintele Parlamentului Andrian Candu.
Astfel, OSCE recomandă Parlamentului Republicii Moldova să evite pe cât posibil restricții privind libertatea de exprimare și libertatea mass-media. De asemenea „să fie evitate încercările de a interzice propaganda prin intermediul legislației, deoarece noțiunea în cauză este dificil de definit în mod obiectiv”.
Totodată, OSCE recunoaște îngrijorarea legitimă a țărilor care încearcă să contracareze propaganda intensă din alte țări. Autorii analizei califică interdicția propusă drept „un instrument disproporționat împotriva propagandei”.
Precizarea și consolidarea dispozițiilor privind difuzarea produsului autohton, utilizarea limbii de stat „sunt instrumente legitime de reglementare a sectorului mass-media, cu condiția ca normele să fie aplicate într-un mod echilibrat”, mai menționează experții, adăugâd că Parlamentul trebuie să urmeze dispozițiile stipulate în convenții internaționale.
OSCE speră că și proiectele de modificări propuse vor fi revizuite cu atenție de către Parlament, astfel încât reglementarea legislativă să nu aplice limite nejustificate pentru libertatea de exprimare și libera circulație a informației.
Vezi și aceste știri

Armata rusă s-a retras de pe Insula Șerpilor. Ministerul Apărării de la Moscova: Gest de bunăvoință

Luna iulie începe cu prețuri mai mici la carburanți: Noile prețuri la benzină și motorină afișate de ANRE
