Auditul asistenței UE în domeniul securității frontierei de stat relevă capacități limitate de absorbție a asistenței externe

Auditul asistenței UE în domeniul securității frontierei de stat relevă capacități limitate de absorbție a asistenței externe
Foto: ccrm.md

Curtea de Conturi a efectuat auditul asistenței UE în domeniul securității frontierei de stat, fiind determinate de o serie de probleme și carențe, care afectează implementarea eficientă a proiectelor și programelor de asistență externă.

Activitățile de audit al asistenței UE în domeniul securității frontierei de stat a fost realizate la Cancelaria de Stat, Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Serviciul Vamal, Ministerul Afacerilor Interne și la instituțiile acestuia din subordine: Departamentul Poliției de Frontieră și Biroul Migrație și Azil.

Aderarea la UE, reprezintă obiectivul politic strategic al țării, care implică din partea Republicii Moldova, printre alte angajamente, alinierea la reglementările, standardele şi bunele practici europene în domeniul gestiunii frontierei. Prin aceasta se urmărește scopul compatibilizării conceptuale şi operaționale între autoritățile specializate naționale şi cele europene. Modelul de management al frontierei dezvoltat în UE şi-a dovedit viabilitatea, oferind Republicii Moldova un exemplu concludent de experiențe şi bune practici. Pe de o parte, acesta asigură echilibrul necesar între facilitarea circulației persoanelor şi mărfurilor, având la bază respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Pe de altă parte, permite prevenirea şi combaterea migrației ilegale, criminalității transfrontaliere şi altor situații ce periclitează securitatea frontierelor.

Pentru dezvoltarea managementului integrat al frontierei de stat, în perioada anilor 2011-2015 (9 luni), Republica Moldova a beneficiat de asistență externă substanțială din partea UE în cadrul Programului ,,Suport în implementarea Planului de Acțiuni privind Liberalizarea Regimului de Vize" și a 13 proiecte, inclusiv suport managerial la implementarea acestora în valoare totală de circa 57,6 mln. euro. Ținându-se cont de acest fapt, este foarte important ca țara beneficiară să dispună de un mecanism clar și eficient de programare, acceptare, monitorizare, asimilare și auditare a unor astfel de surse financiare.

În acest context, Curtea de Conturi a decis realizarea unui audit de performanță în domeniul auditării asistenței externe oferite de UE în domeniul securității frontierei de stat, având drept obiectiv de a răspunde la următoarea întrebare generală de audit:
Reieșind din domeniul supus auditării, în conformitate cu procedurile aplicate și aspectele evaluate, misiunea de audit a relevat că capacitățile de absorbție a asistenței externe sunt limitate, fiind determinate de o serie de probleme și carențe, care afectează implementarea eficientă a proiectelor și programelor de asistență externă, precum și limitează durabilitatea acestora, fiind condiționate de următorii factori:

-  instituirea necorespunzătoare a cadrului instituțional și a mecanismului de coordonare a asistenței externe la nivel sectorial;

-  comunicarea deficitară între actorii responsabili, atât la nivel național, cât și sectorial, în cadrul proceselor de programare, implementare și monitorizare a proiectelor, programelor de asistență externă în domeniul securizării frontierei de stat;

-  nerespectarea principiilor de echitate și transparență în planificarea și repartizarea mijloacelor financiare destinate implementării Programului ,,Suport în implementarea Planului de Acțiuni privind Liberalizarea Regimului de Vize";

-  instabilitatea politică și evoluțiile macroeconomice înregistrate în anul 2015 au avut ca efect suspendarea temporară a finanțării, fapt care a cauzat și realizarea neintegrală a indicatorilor preconizați în cadrul Programului ,,Suport în implementarea Planului de Acțiuni privind Liberalizarea Regimului de Vize";

-  neasumarea responsabilităților la nivel guvernamental pentru asigurarea durabilității rezultatelor obținute urmare implementării Proiectului ,,Rețeaua de comunicații fixe și mobile pentru Poliția de Frontieră a Republicii Moldova", compromite aspectul durabil al sistemului ,,TETRA".

Rezumând cele menționate în Raportul de audit, se conchide că implementarea mecanismului de coordonare a asistenței externe necesită îmbunătățiri majore. În vederea eliminării deficiențelor și îndeplinirii obiectivelor stabilite în domeniul managementului frontierei de stat, este necesară asigurarea unei conlucrări eficiente între actorii implicați în activitățile de coordonare a asistenței externe, redefinirea actualului sistem de promovare a proiectelor și intensificarea activităților de monitorizare a progreselor înregistrate în realizarea acestora, precum și asumarea la nivel strategic a responsabilității pentru garantarea sustenabilității beneficiilor obținute.

Sprijină redacția Agora cu doar 48 de lei pe lună, iar noi te răsplătim cu un cadou dulce de la From the Heart Shop.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Premieră pentru lumea medicală: Chirurgi americani au transplantat cu succes un rinichi de porc la un pacient uman (VIDEO)

Premieră pentru lumea medicală: Chirurgi americani au transplantat cu succes un rinichi de porc la un pacient uman (VIDEO)

Alexei Navalnîi a primit Premiul Saharov pentru libertatea de gândire

Alexei Navalnîi a primit Premiul Saharov pentru libertatea de gândire

Copii între șase și 16 ani sunt invitați să participe la concursul de creație ,,Săptămâna eficienței energetice în școala mea”

Copii între șase și 16 ani sunt invitați să participe la concursul de creație ,,Săptămâna eficienței energetice în școala mea”

Advertoriale
Patisera uneia dintre cele mai cunoscute cafenele din Chișinău deschide secretele din bucătărie la „Artizanii Gustului”

Patisera uneia dintre cele mai cunoscute cafenele din Chișinău deschide secretele din bucătărie la „Artizanii Gustului”

OTP Bank continuă să investească în modernizarea rețelei sale de sucursale (FOTO)

OTP Bank continuă să investească în modernizarea rețelei sale de sucursale (FOTO)

Cegeka preia DAS Solutions în Moldova

Cegeka preia DAS Solutions în Moldova

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Cu milioanele în aer. Fotbaliștii de la Sheriff nu își pot primi banii câștigați după meciurile din Liga Campionilor
 • 2
  Președinta Maia Sandu a promulgat Legea cu privire la ratificarea Convenției de la Istanbul
 • 3
  S-a întors cu mâna goală? După o vizită de două zile în Polonia, Spînu anunță despre discuții, nu și soluții pentru criza energetică
 • 4
  Moldovagaz a aprobat prelungirea contractului în vigoare cu Gazprom pentru încă o lună
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.