Centrul Naţional Anticorupţie,a iniţiat procesul de evaluare a riscurilor instituţionale de corupţie în cadrul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură. Anterior Procuratura Generală a pornit 34 de dosare penale pentru subvenții frauduloase a agricultură.
Dreptul de a selecta AIPA pentru evaluare, instituţie aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Centrul l-a realizat în conformitate cu pct. 51 Modul de selectare a instituției, al Metodologiei de evaluare a riscurilor de corupție în autoritățile şi instituţiile publice aprobată prin Hotărârea Guvernului R.M. nr. 906 din 28.07.2008 (CNA selectează instituția care urmează să efectueze evaluarea, în baza datelor statistice, a sondajelor de opinii, a rapoartelor cu privire la corupție, a analizelor, a cercetărilor şi studiilor tematice despre corupție…).
Urmare a analizei informațiilor din mass-media, precum şi în virtutea atribuțiilor, pe care le desfășoară AIPA, a fost dispusă evaluarea instituțională în comun cu reprezentanţii AIPA.
Astfel, a fost instituit grupul de lucru, care va aplica instrumentele prevăzute de metodologie, pentru a identifica şi evalua vulnerabilitățile şi riscurile de corupție instituționale care afectează sau ar putea afecta integritatea instituțională şi profesională a angajaţilor.
Rezultatele procesului de evaluare vor fi inserate în Planul de Integritate, care va include şi masurile/ acțiunile stabilite pentru diminuarea, excluderea sau ținerea la control a riscurilor.
CNA îşi exercită atribuțiile în domeniul evaluării riscurilor de corupție, în conformitate cu prevederile art. 4 al Legii cu privire la Centrul National Anticorupție din 06.06.2002, - asigură desfăşurarea evaluării riscurilor de corupție în cadrul autorităților şi instituţiilor publice prin instruire şi consultare, monitorizare şi analiză a datelor referitoare la evaluarea riscurilor de corupție, precum şi coordonarea elaborării şi executării planurilor de integritate.
Amintim că la finele anului trecut Procuratura Generală a intentat 34 dosare pentru subvenții frauduloase a agricultură, fiind stabilite cazuri când persoane cu funcţii de demnitate publică din cadrul Guvernului şi Ministerului Agriculturii au elaborat şi favorizat adoptarea unor hotărâri de Guvern cu privire la aprobarea modului de utilizare a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli. În unul din Dosare este vizat fostul ministru al Agriculturii Vasile Bumacov , precum și fostul vice-ministru al Agriculturii Gheorghe Gaberi.
De asemeni, directorul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură Petru Maleru a demisionat, din propria dorință, pe 18 ianuarie 2016.
Vezi și aceste știri

Ministerul Afacerilor Externe din România califică drept „nefondată și motivată politic” decizia CMC prin care a respins solicitarea Radio Chișinău

Din Moldova spre Ucraina a pornit a doua tranșă cu ajutor umanitar în valoare de 67,5 milioane de lei
