VIDEO. „SUA inspiră MD”. Cum funcționează programul „Promise Zone” în regiunile sărace din statele americane

VIDEO. „SUA inspiră MD”. Cum funcționează programul „Promise Zone” în regiunile sărace din statele americane

Cea de-a treia destinație a vizitei noastre în SUA a fost orașul Hazard din statul Kentucky. Regiune cunoscută drept un colțișor de rai pentru iubitorii de pickupuri, muzica country și cai. Nu te vei ciocni cu un flux mare de oameni, pentru că în acestă regiune, casele sunt construite la o distanță de câțiva kilometri una de alta. De câțiva ani, orașul Hazard face parte din „Promise Zone”.

Urmărește PRIMUL reportaj realizat în SUA: VIDEO.„SUA inspiră MD”. Cum s-a transformat Pittsburgh într-un oraș dezvoltat după colapsuri economice și migrații în masă

Urmărește cel de-al DOILEA reportaj realizat în SUA: VIDEO. „SUA inspiră MD”. Cum arată Universitatea Carnegie Mellon cu absolvenți la NASA, Casa Albă și Apple

Publicitate

Inițiativa „Promise Zone” aparține președintelui american Barack Obama, care are drept scop de a crea un mediu de trai mai bun pentru clasa socială de mijloc a țării. Prin intermediul acestei inițiative și-a popus să creeze locuri de muncă, creșterea securității economice, extinderea oportunităților educaționale, locuințe la prețuri accesibile și de a îmbunătăți siguranța publică.

„Noi am fost una din cele mai importante regiuni miniere din SUA. Cărbunele era folosit pentru producerea energiei pentru centralele electrice, la crearea electricității. Dar cu trecerea timpului, mai multe lucruri s-au schimbat și ne-am pomenit să nu mai avem mineritul drept bază a economiei locale”, a declarat Sandi Curd, coordonator „Kentucky Highlands Investment Corporation” din Promise Zone.

De-a lungul timpului, regiunea a pierdut peste 10.000 de locuri de muncă ce erau legate de extragerea cărbunelui. Acest lucru a afectat economic mai multe familii din regiune. Mai ales că, în orașul Hazard, majoritatea locuitorilor activau în acest domeniu și erau depedenți economic de aceste joburi.

„În spatele meu este un exemplu al măreției regiunii. Dar ceea ce facem acum este să diversificăm economia noastră ca să nu depindă de o singură industrie. Când te bazezi pe o singură ramură industrială și ea este în top - este minunat, dar când apar problemele, atunci au de suferit toți. Mai întâi pierzi minierii, apoi oamenii care întrețineau minerii și la un moment dat nu mai ai nici copii în școală, infirmiere la spital. Toate aceste chestii depind una de alta. Ceea ce vrem să facem pe viitor este să diversificăm economia ca ea sa se bazeze pe diferite sectoare”, a subliniat aceasta.

Potrivit sondajelor, regiune Kentucky este una dintre cele mai sărace din această parte a Statelor Unite ale Americii. Rata sărăciei ajunge până la 3,2%, potrivit ultimelor sondaje. De asemenea, în aceste regiuni, numărul persoanelor care ajung să studieze la colegii și universități este mic.

Inițiativa „Promise Zone”, pe lângă creearea unor noi locuri de muncă și-a propus și extinderea posibilităților educaționale. Astfel, în regiuni au apărut mai multe companii care oferă persoanele necalificate - traninguri și posibiltatea de a se angaja și activa acolo unde locuiesc.

Compania „Telework SUA” este una din acele iniția tive, care a apărut cu 4 ani în urmă cu scopul de a aduce oportunități oamenilor din regiune în domeniul economiei digitale.

„Organizația mea și multe alte organizații de aici caută soluții pentru diversificarea economiei și avem mulți munți în estul regiunii Kentucky. Este dificil de a ajunge dintr-o parte în alta a regiunii. În acest mod am început a analiza economia digitală, pentru că în așa mod munții nu devin o barieră. În așa mod nu doar concurăm cu cineva și creăm locuri de muncă aici pe loc, dar putem să ne antrenăm oamenii ca ei să devina competenți și buni în alte state sau alte părți ale lumii”, a spus Michael Cornett, directorul Agency Expansion din Kentucky.

Compania le oferă posibilitate să studieze în cadrul unui program de 4 săptămâni. Programul traningurilor este orientat spre deservirea clienților, tehnologiile digitale și serviciile fiscale.

„Când sunt angajați, ei pot lucra în hub-urile noastre sau altele 4 din regiunea noastră care ne aparțin în cazul în care nu au posibilitate să o facă de acasă. Noi le oferim spațiu de lucru pentru un timp îndelungat până când ajung să-și seteze oficiul acasă, să strângă bani și să procure echipament mai bun și un pachet de internet bun”.

Potrivit directorului organizației, procesul de selectare a celor care pot beneficia de acest traninguri este unul deschis. Persoanele nu sunt discriminate în funcție de nivelul de cunoștințe sau activitățile din trecut.

„Anul trecut, datorită eforturile noastre au fost create peste 200 locuri de muncă în estul regiunii Kentucky cu un salariu mediu de 20.000 de dolari anual și a avut un impact de 6 milioane de dolari în venituri de la companiile din afară”.

Suzy Parker este unul din trainerii companii și are grijă ca toți cei care ajung în companie să învețe cât mai multe lucruri utile pentru viitoarele joburi. Potrivit profesorului, mulți dintre ei nu au cunoștinte de bază. Când ajung aici, în primul rând învață să tapeze.

„Aceștia sunt oameni simpli de pe stradă, oameni care poate niciodată nu au lucrat, oameni care au lucrat puțin, dar nu în acest domeniu. Noi încercăm să le dăm informațiile de bază, pentru ca ei să-și poată găsi de lucru și a construi o carieră. Nu sunt studenți de la universitate”.

Suzy a recunoscut că printre cei care au studiat în cadrul traningurilor s-au numărat și foști minieri, care după ce și-au pierdut locul de muncă au vrut să își găsească un nou job. „Ceea ce este bine este că toți încep a lucra la un loc de muncă, capătă experiență și avansează la un loc de lucru mai bun. Toți încep de jos și asta e normal, dar noi trebuie să le dăm opțiuni”.

Daniel este angajat în cadrul companiei XBOX și lucrează pe partea de suport online, el ajută clienții cu probleme tehnice care apar în procesul de utilizare. Cu 12 ani în urmă, bărbatul și-a fracturat spatele și nu mai poate munci fizic.

„Nu ai multe opțiuni când ești într-o situație ca a mea. Nu am nevoie de suportul nimănui, vreau să mă întrețin singur și pe familia mea. Planific să mă întorc la studii, în domeniul IT sau ceva legat de acest domeniu. E ceva ce mă motivează, știu că pot obține tot ce vreau, trebuie doar să-mi setez mintea la asta, o vreau tare pentru că știu că sunt deștept și pot ajunge acolo unde îmi doresc”, a precizat acesta.

Un alt beneficiar al traningurilor din cadrul acestei companiei este Wesly, care anterior locuia în Georgetown alături de soția sa și era angajat al companiei Toyota. S-a reîntors orașul natal după ce au apărut noile oportunități datorită „Promise Zone”.

„Noi și soția mea am devenit părinți pentru a 2 oară. Eu și soția mea aveam nevoie de ajutor în familie. Ne-am mutat înapoi aici datorită oportunității aparute la „Teleworks”. Ne-am mutat și în așa mod pot lucra de acasă. Pot avea un venit bun”, a continuat bărbatul.

Melinda este o tânără mămică din Hazard, care face parte dintr-o echipă de vânzări a unei companii din regiunea Kentycky.

„Nu sunt multe locuri de muncă care pot fi executate de acasă. Aceasta este o oportunitate bună nu doar de a lucra de acasă, iar dacă nu ai această posibilitate - poți lucra și din oficiu. Deci, ei îți oferă și un oficiu din care să poți lucra”.

Toți acești oameni își doresc să muncească sau să-și deschidă afaceri în regiunea în care locuiesc fără a căuta alte oportunități în alte regiuni sau orașele mari ale țării. Datorită noilor oportunități pe carele oferă inițiativa Promise Zone, visurile acestora se pot împlini.

Peste 228 milioane de dolari vor fi investiți, în următorii șapte ani, în cadrul inițiativei „Promise Zone” în regiunea Kentucky.

Jeremy S.McQueen este un tânăr originar din Kentucky, care după ce a călătorit prin mai multe țări de peste ocean, a decis să se reîntoarcă în locul de baștină. Este scriitor, iar recent s-a căsătorit și a decis să investească într-un start-up IT din regiune, cu scopul de a oferi mai multe locuri de muncă oamenilor din regiune.

„M-am întors în regiunea pentru că am vrut să am un impact asupra acestui loc și nu știam cum asta va fi, cum aș putea face asta. Iar motivul care m-a făcut să investesc în companie a fost dorința de a ajuta oamenii de aici, de a păstra locurile de muncă a oamenilor din regiune. Va oferi posibilitate profesioniștilor locali din regiune să rămână aici și de a lucra de la distanță, din munți. În viitor sperăm să ne extindem și să creeăm mai multe locuri de muncă pentru oamenii din această regiune”.

Ca și mulți moldoveni din satele mai puțini dezvoltate, locuitorii din regiunile mai sărace ale Statelor Unite ale Americii nu au prea multe oferte de muncă și nici destule posibilități financiare de a face studii superioare. Iar astfel de inițiative ca „Promise Zone” sunt o alternativă mai specială pentru oamenii din regiunile mai sărace.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal