Tragerea la sorți va decide învingătorul dintre doi candidați care au acumulat un număr egal de voturi la alegeri. Procedeul, care exclude astfel organizarea turului II de scrutin, este prevăzut în proiectul de lege înregistrat în Parlament de Partidul Democrat, privind modificarea sistemului electoral prin introducerea votului uninominal.
Regula este că învingător în cursa electorală dintr-o circumscriție uninominală este candidatul care acumulează cel mai mare număr de voturi.
Pentru cazul în care doi sau mai mulți candidați acumulează același număr de voturi, proiectul de lege vine cu următoarea prevedere:
AGORA a solicitat părerile avizate a doi experți în drept constituțional. Niciunul dintre ei nu a pomenit tragerea la sorți în materie electorală, dar opiniile acestora sunt împărțite.
Nicolae Osmochescu, expert în drept constituțional: Teoretic, tragerea la sorți e cea mai bună ieșire din situație
„Practica tragerii la sorți există în alte cazuri, nu în Parlament. De exemplu, atunci când se aleg judecătorii în curțile internaționale de justiție, când se formează echipa, ca să poată fi realizată formula de rotație permanentă - pe 3, 6 și 9 ani de activitate”, spune expertul.
„Nu văd cum ar fi posibil o egalitate absolută de voturi. Pur teoretic, tragerea la sorți e cea mai bună ieșire din situație, atunci când altă soluție nu există. Egalitatea de voturi nu e un temei pentru a declara alegeri repetate, dar nici temei pentru a-l promova pe unul sau pe altul. Atunci între cei doi hotărăște soarta. Turul II? Nu. Votarea a fost deja. Care-i sensul?”, se întreabă Nicolae Osmochescu.
Alexandru Arseni, expert în drept constituțional: E în stilul de pe Bîc. În mod normal trebuie să fie turul II
„Scopul este de a uzurpa puterea de stat prin șiretlicuri. Toate astea sunt șiretlicuri pentru a duce în eroare cetățenii, pentru a pune mâna pe putere în modul cel mai grosolan. În lumea contemporană nu se mai acceptă tragerea la sorți. Niciun fel de tragere la sorți sau alte bazaconii. Putem intră într-un câmp al dictaturii”, consideră Alexandru Arseni.
Acest sistem se aplică în statele unde sistemul este bipartit și nu se înaintează candidați independenți cu mască, care sunt agenții Partidului Democrat. E în stilul de pe Bîc.
În mod normal trebuie să fie turul II. Pentru că trebuie să fie un raport - majoritatea trebuie să o obțină o persoană”, a spus expertul.
Inițiativa legislativă a fost expediată Comisiei de la Veneția pentru expertizare și va fi supusă dezbaterilor publice. Potrivit președintelui Parlamentului, discuțiile vor începe, cel mai probabil, săptămâna viitoare.
Vezi și aceste știri

Pandemia COVID-19 pe sfârșite? OMS discută eventuala anulare a urgenței de sănătate publică la nivel internațional

Nisip, lanțuri antiderapante și rezervorul plin cu combustibil: Recomandările salvatorilor pentru șoferii care pornesc la drum pe timp de ninsoare

Iarna intră în Chișinău pe la Ciocana? A început să ningă în câteva sectoare ale capitalei (VIDEO)
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe
