Parlamentul a votat astăzi în cea de-a doua lectură modificările la Codul Audiovizualului. Printre acestea se numără obligația de a plasa cele 30% de conținut local între orele 18.00-24.00 (prime time), dar și obligația CCA de a selecta, o dată la 5 ani, în urma unui concurs internațional, a unei companii pentru măsurarea audienței.
Modificările impun posturile TV să producă 8 ore de emisiuni proprii, dintre care 6 să fie difuzate în prime time (orele de maximă audiență). Prin comparație, prevederile anterioare obliga radiodifuzorii să difuzeze minim 30% conținut autohton, indiferent de ora de difuzare.
Proiectul privind modificarea Codului Audiovizualului a general multe dezbateri aprinse pe parcursul ultimului an, unele instituții media fiind nemulțumite de reglementările propuse, argumentând că acestea ar putea duce a îngreunarea stării finianciare și renunțarea la conținut de calitate.
Instituind obligația de a plasa conținutul local în orele de prime time, legislatorii își propun să promoveze conținutul autohton.
Scopul proiectului votat astăzi este stimularea producției autohtone, respectiv, sporirea numărului locurilor de muncă și a calificării în media, stabilirea unor reguli clare pentru radiodifuzori și excluderea posibilităților de abuz din partea autorității naționale de reglementare în domeniul audiovizualului. De asemenea, stabilirea unui mecanism care va permite efectuarea eficientă și corectă a măsurărilor de audiență.
De asemenea, autorii au retras modificarea la art. 9 privind retransmisia emisiunilor numai din țările care au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră, urmarea a obiecțiilor transmise de experții Consiliului Europei.
La fel, radiodifuzorii privați nu vor avea dreptul de a utiliza semnalele de identificare video și audio ale altor radiodifuzori.
Proiectul vine cu amenzi majorate pentru radiodifuzori. Dacă până acum amenda maximă ajungea la 5.400 de lei, atunci noile reglementări prevăd amenzi de la 5.000 la 30.000 de lei.
La fel, dacă un post de radio sau TV nu va încălca repetat, timp de 6 luni, reglementările Codului Audiovizualului pentru care a fost sancționat, pedepsele anterioare se vor anula.
Proiectul a fost expertizat și avizat pozitiv de OSCE și Consiliul Europei și a fost votat în prima lectură la 3 iulie 2016. Pentru a doua lectură au fost înaintate peste 100 de amendamente la proiect, atât din partea Guvernului, cât și în cadrul audierilor publice.
Vezi și aceste știri

O investigație Reuters a scos la iveală că cel puțin 14 companii rusești de armament nu ar fi fost vizate de sancțiunile occidentale impuse după invazia Rusiei în Ucraina

SUA oferă Ucrainei mai multă muniție pentru sistemul HIMARS în cadrul unui nou pachet de ajutor în valoare de 820 de milioane de dolari

Un tânăr a decedat în urma unei explozii produse într-un apartament din sectorul Botanica
Advertoriale

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)
