Sistemul judecătoresc ar putea fi complet digitalizat în 10-15 ani, prin proiectul „Justiție Transparentă”

Sistemul judecătoresc ar putea fi complet digitalizat în 10-15 ani, prin proiectul „Justiție Transparentă”

Astăzi a avut loc lansarea oficială a proiectului „Justiție Transparentă”, un plan pentru reformarea sistemului judecătoresc cu scopul de a-l face mai eficient și mai accesibil cetățenilor. Proiectul, inițiat cu ajutorul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), prevede digitalizarea completă a sistemului. 

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, s-a referit la testarea anterioară a modului de repartizarea aleatorie a dosarelor, astfel încât orice posibilitate de corupție judiciară să fie exclusă. Totodată, ministrul a precizat că proiectul lansat astăzi va fi unul mult mai ambițios.

„Toată lumea a ajuns la concluzie că este bine să avem o distribuire aleatorie a dosarelor, iar în timp noi am învățat și să nu fraudăm aceste sisteme, ceea ce este un lucru extrem de important. Astăzi noi suntem pe cale să lansăm lucrul asupra unei noi platforme care va fi una mult mai avansată, mult mai ambițioasă, care va fi un instrument de acces la justiție, un instrument care va digitaliza justiția din Republica Moldova”, a declarat Vladimir Cebotari.

Noile soluții tehnologice constă în digitalizarea tuturor dosarelor, depunerea demersurilor și achitarea taxei de stat prin intermediul Internetului. Va fi posibilă monitorizarea online a performanțelor judecătorilor și utilizarea conferințelor video în cadrul ședințelor de judecată. Conform ministrului, aceste tehnologii vor fi utilizate la maxima capacitate în 10-15 ani.

La rândul său, ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, James Pettit, s-a referit la rezultatele celui mai recent sondaj al Institutului pentru Politici Publice, conform căreia 73% dintre moldoveni nu au încredere în justiție din Moldova, dar și la raportul Freedom House „Libertatea în lume”, în care Republica Moldova a coborât două poziții. Potrivit ambasadorului, lansarea proiectului „Justiție Transparentă” denotă angajamentul Statelor Unite de a promova supremația legii în țara.

„Aceste inițiative vor necesita sprijinul deplin al Ministerului Justiției, al Consiliului Superior al Magistraturii și al instanțelor de judecată. Scopul nostru este ca sectorul justiției să inspire mândria poporului Moldovei”, a spus el.

În cadrul proiectului va fi organizată o campanie de informare a cetățenilor despre noile servicii disponibile, care se va desfășura în următorii ani.

Eugeniu Kanskii, stagiar

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal