Integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană nu este un proiect pe termen scurt; și va dura peste un deceniu înainte ca Ucraina să fie pregătită. Deși există și unele dezavantaje ale condițiilor impuse în Acordul de asociere, modelele comerciale și investiționale ale Ucrainei devin tot mai apropiate de UE, scrie fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, într-un articol pentru Project Syndicate citat de Agora.
„La summit-ul UE - Ucraina care va avea loc în această săptămâna va prevala o stare optimistă. Reformele și sprijinul internațional încep să aducă rezultate pentru economia Ucrainei. Acordul de liber schimb cu UE a intrat în vigoare. Și ucrainenii pot călători acum în UE doar cu pașaport biometric - o perspectivă ce părea irealizabilă acum câțiva ani, când autoritățile de la Kiev urmau să îndeplinească 140 de precondiții”, scrie Anders Fogh Rasmussen în articolul său.
„În Kiev, UE va sublinia necesitatea continuării reformelor și implementarea standardelor tehnice europene. Dar dacă ne dorim să menținem progresul Ucrainei, nu trebuie să ne bucurăm reciprocă de calea deja parcursă. Cea mai puternică pârghie a Uniunii Europene în promovarea democrațiilor stabile, viabile și de succes a fost întotdeauna condiționalitate care transformă reformele în beneficii clare și tangibile. Trebuie și în viitor să stabilim noi repere pentru a demonstra interesul nostru de succesul Ucrainei și ne asumăm cu seriozitate recompensarea reformelor implementate”, se mai spune în articol.
Potrivit acestuia, „integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană nu este un proiect pe termen scurt; și va dura peste un deceniu înainte ca Ucraina să fie pregătită. Cu toate acestea, odată îndeplinit, întreprinderile ucrainene vor putea să se alăture rețelelor europene de aprovizionare din industria prelucrătoare, iar guvernul va putea să urmeze o strategie industrială diversificată necesară pentru a valorifica proximitatea sa geografică față de cea mai mare piață mondială. Decât să fie o anexă a economiei europene, Ucraina va fi interconectată cu ea.
De ce este important acest lucru? Pentru UE, apar oportunități semnificative pentru comerț cu o economie de 46 de milioane de oameni. De când Turcia s-a alăturat uniunii vamale cu UE în 1996, comerțul bilateral cu mărfuri a crescut cu peste patru ori. Mai mult, Ucraina a ales un viitor european clar. Ce fel de semnal vom trimite altor state din vecinătatea noastră, sau președintelui rus Vladimir Putin, dacă întoarcem spatele Ucrainei?”
„Eu nu privesc uniunea vamală UE - Ucraina prin ochelari roz; Există și unele dezavantaje. Aderarea la uniunea vamală ar limita capacitatea Ucrainei de a-și negocia propriile acorduri comerciale. Chiar dacă UE este de departe cel mai mare partener comercial al Ucrainei, peste jumătate din comerțul său se realizează cu restul lumii. Totodată, Ucraina nu va putea să negocia cu Uniunea Vamală Eurasiatică, aceasta devenind responsabilitatea Bruxelles-ului”, recunoaște autorul.
„Tendințele protecționiste deja sunt evidente în anumite state din Europa de Est, în care guvernele, deloc surprinzător, sunt preocupate de impactul potențial al liberalizării comerțului în domeniul agricol. Chiar și așa, modelele comerciale și investiționale ale Ucrainei devin tot mai apropiate de UE. Pe de altă parte, partea economică este puternică, iar partea politică convingătoare, cu câștiguri potențiale mult mai mari decât orice capcane”, conchide Rasmussen.