„Conflictele și crizele locale în diferite părți ale lumii continuă să amenințe pacea și securitatea la nivel mondial și regional. În Republica Moldova, unde există o mișcare secesionistă de 25 de ani pe teritoriul suveran al țării noastre, încercăm să evităm acea soartă. Și avem nevoie de ajutorul prietenilor noștri din Statele Unite și Uniunii Europene”, scrie președintele PD, Vlad Plahotniuc, într-un editorial publicat de The Hill, transmite Agora.
Republica Moldova se află într-o „situație dificilă, deoarece în Transnistria sunt dislocați circa 2000 de militari ruși, dar și câteva mii de paramilitari separatiști”.
„Dar amenințările asupra Republicii Moldova nu sunt doar militare. Moscova a impus un embargo comercial draconic pentru mai multe din produsele noastre și-i hărțuiește pe oficialii guvernamentali în timpul călătoriilor în străinătate. Rusia exercită o influență omniprezentă în țara noastră și denigrează în permanență Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii. Toamna trecută, presa rusească care a intervenit în alegerile noastre naționale, i-a ajutat candidatului pro-rus, Igor Dodon să devină președintele Republicii Moldova”, scrie Vlad Plahotniuc.
„În timp ce Dodon dorește rezilierea acordului de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană și, în schimb, să consolideze legăturile cu Rusia, coaliția noastră de guvernământ, condusă de Partidul Democrat din Moldova, se poziționează ferm pe pozițiile pro-UE și este atașată valorilor occidentale. În această lună, cu sprijinul coaliției noastre de guvernământ și în pofida protestelor președintelui Dodon, la Chișinău se va deschide un oficiu de legătură NATO”, notează președiintele Partidului Democrat din Moldova.
Acesta face comparație între Transnistria pe de o pate și Crimeea, Osetia de Sud și Abhazia pe de altă parte, or toate aceste regiuni sunt disputate nu numai în interiorul și între țări, ci și între Est si Vest.
„Chișinăul a cerut în repetate rânduri retragerea forțelor militare rusești și a arsenalului acestora, precum și înlocuirea misiunii de menținere a păcii cu una civilă, sub mandat internațional. Scopul nostru este de a-i reconcilia pe toți cetățenii Republicii Moldova într-o țară reintegrată, astfel încât să fie respectate atât drepturile legitime ale locuitorilor Transnistriei, cât și integritatea teritorială a Republicii Moldova”, notează autorul.
„Dacă problema soluționării diferendului transnistrean rămâne a fi o prioritate scăzută, ea va continua să se înrăutățească, până în momentul când va ajunge în topul agendei mondiale și nu cu cele mai bune intenții. Avem nevoie acum de implicarea voastră mai mult ca niciodată”, conchide Vlad Plahotniuc.
Vezi și aceste știri

Italia declară stare de urgență în cinci regiuni nordice din cauza celei mai grave secete din ultimii 70 de ani

Un bebeluș de trei luni a decedat după ce ar fi fost aruncat de la etaj de către tatăl său
