Începe procesul de creare a comisiei care va forma circumscripțiile uninominale. Cine va face parte din ea

Începe procesul de creare a comisiei care va forma circumscripțiile uninominale. Cine va face parte din ea

Înainte de a merge în vacanță, deputații s-au asigurat că au votat schimbarea sistemului electoral din proporțional în mixt. După decizia luată de aleșii poporului, Ministerul Justiției a înregistrat pentru consultări publice un proiect care pune temelia unei comisii naționale care va crea circumscripțiile uninominale. În document este stipulat câți oameni vor fi în comisie și cine vor fi aceștia, dar și cum acest grup va seta granițele unei circumscripții din țară și de peste hotare.

Componența Comisiei va fi aprobată de către Guvern cu cel puțin 14 luni până la data expirării mandatului Parlamentului. Din comisie vor face parte:

a) 2 reprezentanți ai Comisiei Electorale Centrale;

Publicitate

b) 1 reprezentat al Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului Republicii Moldova;

c) 1 reprezentant al Preşedinţiei Republicii Moldova;

d) câte un reprezentant al fiecărei fracțiuni sau grup din Parlament;

e) Câte un reprezentant al partidelor politice extraparlamentare care la ultimele alegeri parlamentare au obţinut peste 2% din voturile valabil exprimate;

f) 1 reprezentant al partidului politic care a desemnat un candidat care la ultimele alegeri prezidențiale a participat la al doilea tur de scrutin, dacă nu întrunește condițiile de la litera d) sau e);

g) 1 reprezentant al Adunării Populare a Găgăuziei;

h) 1 reprezentant al asociaţiilor minorităţilor naţionale care constituie mai mult de 1% din numărul populației Republicii Moldova, altele decît a celor reprezentate la litera g);

i) 2 reprezentanți ai autorităţilor publice locale;

j) 1 reprezentant al Biroului pentru Relaţii cu Diaspora;

k) 3 reprezentanți ai mediului academic și pedagogic din domeniu dreptului, geografiei şi sociologiei;

l) 1 reprezentant al societății civile, din rîndurile membrilor grupului de lucru justiției și drepturile omului a Consiliului Național pentru Participare.

În componența Comisiei por fi incluşi, cu drept de vot consultativ, reprezentanți ai Biroului de Reintegrare, Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, membrul Comisia de la Veneția desemnat de Republica Moldova și alte persoane participarea cărora este considerată relevantă și binevenită în vederea asigurării profesionalismului și obiectivității activității acesteia, scriu cei de la Ministerul Justiției.

Cum va fi formată o circumscripție

Rolul și sarcina principală a Comisiei este constituirea a 51 de circumscripții uninominale în scopul petrecerii alegerilor parlamentare, cu prezentarea pentru aprobare Guvernului.

Comisia va avea grijă să creeze circumscipții cu un număr relativ egal de alegători aprobat de Comisie şi care va cuprinde între 55.000 şi 60.000 de alegători cu drept de vot. Baza de calcul pentru formarea circumscripţiilor uninominale constituie numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale la fiecare secţie de votare de la ultimele alegeri generale. În cazul în care numărul alegătorilor dintr-o localitate este mai mare decît cel mediu calculat pentru o circumscripţie uninominală, în această localitate se formează mai multe circumscripţii uninominale.

La constituirea circumscripţiilor uninominale peste hotarele Republicii Moldova, Comisia va ţine cont, în particular, de următoarele criterii: a) informaţiile deţinute de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova din ţările de reşedinţă; b) informaţiile deţinute de către autorităţile publice centrale, inclusiv datele statistice oficiale relevante; c) informaţiile obţinute în rezultatul înregistrării prealabile a cetăţenilor aflaţi în străinătate, conform procedurii stabilite prin regulamentul aprobat de Comisia Electorală Centrală; d) numărul de alegători care au participat la scrutinul precedent.

La constituirea circumscripţiilor uninominale pentru localităţile din stînga Nistrului (Transnistria), Comisia va ţine cont, în particular, de următoarele criterii: a) hotarele administrative ale unităţilor administrativ-teritoriale de pe malurile drept şi stîng ale Nistrului, conform Legii privind organizarea administrativteritorială a Republicii Moldova; b) datele din Registrul de stat al alegătorilor, inclusiv de cele în baza înregistrării prealabile, conform procedurii stabilite prin regulamentul aprobat de Comisia Electorală Centrală

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal