Subiectul eventualei construcții a unor hidrocentrale ucrainene pe râul Nistru a fost intens discutat la începutul ședinței plenare a Parlamentului de astăzi. Discuția a fost începută de socialistul Vlad Bătrîncea, care a declarat că la Kiev s-a luat deja decizia de a construi nouă hidrocentrale pe malul râului (n. r. - în alte surse ar fi vorba de șase), și asta în pofida rugăminții premierului Filip către premierul Ucrainei, Vladimir Groisman, de a nu începe construcția hidrocentralelor.
Potrivit lui Bătrîncea, discuțiile dintre cele două state au avut loc la nivel neoficial, iar pentru rezolvarea problemei e nevoie de o poziție oficială a Republicii Moldova.
Deputatul a propus includerea pe ordinea de zi a subiectului și votarea unei hotărâri de Parlament, prin care Legislativul ar lua atitudine față de problemă, iar mai apoi reprezentanți ai Guvernului să vină la Parlament pentru a aduce informații pe marginea acestui subiect.
Propunerea socialiștilor nu a fost susținută însă de ceilalți deputați, care au declarat, aproape la unison, că abordarea trebuie să fie alta.
„Este decizia că Guvernul R. Moldova va semna cu partea ucraineană un acord prin care își va da acceptul pentru constuirea acestor hidrocentrale. Au fost făcute scheme la nivel oligarhic. Acest acord contravine Convenției internaționale care reglementează apele de frontieră. Acest acord va transforma râul Nistru în apă moartă, pentru că va fi trecută prin aceste hidrocentrale și nu va putea fi potabilă”, a argumentat Bătrîncea, îndemnând deputații și autoritățile la măsuri energice și concrete: „Să luăm atitudine cât mai repee, deoarece acordul care urmează a fi semnat este anticonstituțional, iar în urma lui R. Moldova va fi transformată într-un deșert”.
Inițiativa socialistului a fost susținută de liderul PL, Mihai Ghimpu, dar și de deputați din alte fracțiuni. Cu toate acestea, majoritatea au fost de acord asupra faptului că abordarea trebuie să fie alta, așa că au respins inițiativa.
„Logic ar fi să agreăm o formulă prin care să abordăm această problemă”, a declarat liberal-democratul Iurie Țap.
„E o problemă care deranjează fiecare deputat. Aș propune ca comisia de specialitate să convoace specialiștii și să aibă o discuție în cadrul ei și să venim în Parlament cu idei, și nu să transformăm în show chestia asta, fără nicio finalitate. Sau să creăm o comisie mixtă”, a propus democratul Dumitru Diacov.
„Noi suntem de acord, dar nu cu forma propusă de socialiști, ci mai degrabă cu ce a propus domnul Țap sau domnul Diacov. Să vină să ne informeze cei de la Guvern ce urmează a fi semnat și pe urmă să vedem ce decizii putem lua pentru a proteja râul Nistru”, a intrevenit popular-europeanul Valeriu Ghilețchi.
„Ucraina a băgat piciorul în R. Moldova. Ei nu au luat un calcul argumentele aduse de noi”, a intervenit încă o dată Bătrîncea, atrâgând dezaprobarea lui Andrian Candu în privința limbajului folosit: „Vă rog să păstrați o limită a decenței în discuții, mai ales când e vorba de un stat, și mai ales de un stat vecin”.
Conform legii, odată respinsă prin votul deputaților, inițiativa va putea fi supusă din nou votului abia peste 30 de zile.
Vezi și aceste știri

La Cernăuți a fost demontat monumentul militarului sovietic

Așa-zisul ministru de externe din stânga Nistrului s-a întâlnit cu reprezentantul special al Ucrainei pentru reglementarea moldo-transnistreană
