Ofițeri ai Serviciului de Informații și Securitate al Republici Moldova (SIS) au participat la cea de-a 2-a Conferință Regională pentru Combaterea Terorismului și Prevenirea și Combaterea Extremismului Violent în Sud-Estul Europei. Reprezentanţii SIS au relevat care sunt ameninţările şi factorii de risc la adresa securităţii naţionale.
În special, au fost menţionate utilizarea teritoriului Republicii Moldova în calitate de ţară de tranzit de către militanţi la plecarea sau revenirea din teatrele de operaţiuni din ţările Orientului Mijlociu, convertirea şi radicalizarea cetăţenilor moldoveni în curentele islamist-jihadiste, precum şi implicarea conaţionalilor în acţiuni de mercenariat, în Ucraina de Est, de partea formaţiunilor separatiste din Doneţk şi Luhansk.
Scopul conferinţei a fost consolidarea eforturilor în vederea întreprinderii măsurilor comune de prevenire şi combatere a activităţilor teroriste şi extremiste care pot genera acţiuni teroriste în statele membre ale Procesului de Cooperare din Sud - Estul Europei (SEECP). În acest sens, organizatorii evenimentului au oferit oportunitatea participanţilor să pună în discuţie subiecte concrete privind ameninţările pe palier terorist la adresa securității statelor membre. La fel, în cadrul şedinţei în plen şi al celor trei grupurilor de lucru, reprezentanţii serviciilor de intelligence au făcut schimb de bune practici în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului.
Un subiect aparte de pe agenda de lucru l-a prezentat rolul şi antrenarea societăţii civile în procesele de deradicalizare a luptătorilor jihadiști reveniţi acasă de pe câmpurile de luptă din Siria şi Irak, precum şi implicarea trusturilor media din ţările membre ale Consiliul Regional de Cooperare în procesele de prevenire şi combatere a terorismului şi extremismului violent, prin difuzarea informaţiilor despre ameninţările şi prejudiciile aduse statelor de către acest fenomen.
Reuniunea a fost organizată de către Consiliul Regional de Cooperare (RCC) în domeniul combaterii terorismului, în comun cu autoritățile Slovene, care actualmente dețin Președinția în exercițiu a țărilor membre ale Consiliului, și Iniţiativa de Combatere a Terorismului din Vestul Balcanilor (WBCTi).
Evenimentul a avut loc la finele lunii noiembrie, în Brdo Pri Kranju, Slovenia.
Foto: senate.gov
Vezi și aceste știri

Expert în științe agricole: Fluctuațiile termice sunt îngrijorător. Ce riscuri sunt pentru roada anului 2023 (VIDEO)

Cinci bărbați din Rusia, blocați în aeroportul din Coreea de Sud de luni de zile. Statul nu-i recunoaște drept refugiați și le interzice intrarea în țară

Numărul real al populației care locuiește în R. Moldova este de 2,6 milioane de oameni. Rezultatele calcului după metodologia internațională
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe
