La 31 mai curent, Parlamentul a adoptat în lectură finală modificări la legea cetățeniei „prin investiții”, conform căreia persoanele străine care cumpără un imobil de 100 mii euro pot deveni cetățeni cu drepturi depline al R.Moldova, numel și prenumele acestor persoane urmând să fie secretizat.

Într-un articol expediat redacției AGORA, deputații din Primul Legeslativ informează populația de posibilele consecințe a acestei legi. Foștii parlamentari afirmă că o eventuală deschidere a pieței terenurilor agricole pentru persoanele fizice și juridice străine ar putea fi un factor negativ pentru dezvoltarea economică a satelor și a țării în ansamblu.

„Un gigant economic din China, Rusia, țările arabe etc. ar putea cumpăra, în termene reduse și la prețuri derizorii, de la populaţia noastră sărăcită din sate suprafețe întinse de pământ”, scrie în articolul semnat de Nadejda Brânzan.

Deputații în Primul Parlament consideră „inoportună și păguboasă” examinarea oricărei propuneri de a deschide piața terenurilor agricole pentru cetățenii străini.

„Din împroprietărirea cu teren agricol țăranii nu se vor alege cu nimic, cum nu s-au ales cu nimic nici din privatizarea cu bonuri patrimoniale. Responsabilitatea în fața istoriei și generațiilor viitoare pentru aceasta va reveni actualei conduceri a RM”, scrie în document.

Amintim că legea „cetățeniei prin investiții” a fost criticată de reprezentanții opoziției extraparlamentare, care au sugerat că principalii beneficiari ar urma să fie persoanele cu trecut dubios implicate în afaceri murdare din țările din afara UE, mai ales că numele și prenumele acestora va fi secretizat.

În schimb, partidul de guvernare nu vede vreo problemă în faptul că numele și prenumele persoanelor care vor dobândi cetățenia Republicii Moldova prin investiții vor fi secretizate. „Este vorba de confidențialitate. De ce cei care câștigă bani la loterie nu vor ca numele lor să fie publicat și adresa respectivă? Este o regulă care există în mai multe state. Nu este RM care a inventat această practică”, a argumentat purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!