Alexandru Tănase: Suspendarea trimestrială a președintelui e o continuare a profanării statului de drept

Alexandru Tănase: Suspendarea trimestrială a președintelui e o continuare a profanării statului de drept

Fostul președinte al Curții Constituționale a Republicii Moldova Alexandru Tănase susține că prin suspendarea pe bandă rulantă a președintelui țării are loc o profanare a statului de drept. Mai exact, Tănase se referă la faptul că încălcarea de către șeful statului a Constituției și jurământului depus la învestire a trecut fără nicio sancțiune și că în alt stat acest lucru ar fi dus imediat la declanșarea procedurii de impeachment.  

„Până în acest moment, președintele Igor Dodon a fost suspendat de patru ori. Aceasta înseamnă că există cel puțin patru constatări ale unicei autorități de jurisdicție constituțională privind încălcarea Constituției de către actualul președinte. Hotărârile Curții Constituționale beneficiază de puterea și autoritatea de lucru judecat. Prin urmare, existența acestor încălcări este un fapt ce nu poate fi pus la îndoială și nu necesită a mai fi probat. Cu toate acestea, nici una din aceste încălcări nu a fost sancționată (nici măcar investigată) din punct de vedere politic în Parlament. Oriunde în altă parte, încălcarea Constituției de către prima persoană în stat ar fi fost suficientă pentru declanșarea procedurii de impeachment sau, cel puțin, pentru crearea unei comisii parlamentare pe seama acestor încălcări”, a scris fostul ministru al Justiției pe blogul său.

Tănase mai spune că lipsa de reacție din partea clasei politice este cu atât mai stranie cu cât Hotărârea CCM nr. 28 din 17 octombrie 2017 a fost însoțită de o adresă Parlamentului.

Publicitate

„Oriunde în altă parte, încălcarea Constituției de către prima persoană în stat ar fi fost suficientă pentru declanșarea procedurii de impeachment.” Alexandru Tănase.

Autor:

„Curtea a cerut Parlamentului să reglementeze răspunderea [inclusiv penală] pentru neexecutarea obligațiilor constituționale și a hotărârilor Curții Constituționale. Până în prezent o asemenea răspundere nu a fost instituită, fapt care a încurajat și alți actori să încalce deschis Constituția (refuzul Parlamentului de a vota proiectul inițiat de Ministerul Justiției privind executarea Hotărârii CCM nr. 31 din 11 decembrie 2014). Este contrar principiilor statului de drept ca Hotărârea CCM nr. 28 din 17 octombrie 2017 să fie folosită doar ca un instrument de deblocare a situațiilor generate de încălcarea Constituției de către Președintele Republicii, fără a încerca, cel puțin, să se sancționeze aceste încălcări.

Suspendarea trimestrială a președintelui pe bandă rulantă, de fiecare dată când acesta, din considerente pur populiste, refuză să-și exercite atribuțiile constituționale ce derivă din mecanismele co-decizionale de distribuire a puterii de stat, nu reprezintă altceva decât o continuare a profanării statului de drept. Un stat destul de fragil, cum este Republica Moldova, nu-și poate permite încălcarea ordinii constituționale ori tolerarea încălcărilor ostentative ale Constituției”, a mai adăugat Tănase.

„Suspendarea trimestrială a președintelui nu reprezintă altceva decât o continuare a profanării statului de drept.” Alexandru Tănase.

Autor:

Fostul magistrat constitutional conchide că impactul Hotărârii CCM nr. 28 din 17 octombrie 2017 depinde nu doar de conținutul ei, dar, în mare măsură, și de aplicarea corectă. „Or, aplicarea corectă presupune schimbarea accentelor, de la eliminarea blocajelor instituționale create de încălcarea Constituției la sancționarea și curmarea acestor încălcări”, mai subliniază Tănase.

De menționat că președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat anterior că desi magistrații Curții Constituționale vor mai avea motive pentru a-l suspenda temporar pe președintele Igor Dodon, acum nu este momentul potrivit pentru a iniția procedura de impeachment a șefului statului. Argumentele acestuia se referă în special la procedura de durată, dar și sondajele care indică o încredere mare a populației în persoana președintelui.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal