
Ce probleme ar putea apărea în Moldova, din cauza scăderii remitențelor din Rusia
Prăbușirea rublei rusești va afecta într-o oarecare măsură și economia Republicii Moldova, iar cel mai mult vor fi afectați migranții moldoveni. Aceștia vor trimite mai puțini bani acasă, iar la rândul său, scăderea remitențelor ar putea avea mai multe consecințe. Centrul Analitic Independent Expert-Grup a analizat posibilele probleme care ar putea apărea în țara noastră, dacă vor scădea remitențele din Rusia.
・
„Impactul prin intermediul remitențelor va fi probabil cel mai important. Anticipăm o reducere cu 20 sută a volumului de remitențe din Federația Rusă, ceea ce, pe termen scurt, este echivalent cu reducerea cu circa 12 la sută a influxului total de remitențe”, se menționează într-o analiză semnată de Adrian Lupușor, director executiv al Centrului Analitic Independent Expert-Grup.
Astfel, o reducere permanentă cu 12% a volumului de remitențe va fi însoțită de următoarele efecte esențiale a economiei moldovenești:
- Creșterea nivelului de sărăcie monetară și o scădere a consumului gospodăriilor casnice cu circa 5-7%;
- Scăderea consumului automat, combinat și cu scăderea nivelului de producție internă, va duce la reducerea bazei taxabile și o scădere a încasărilor bugetare cu circa 3,5-3,7%, atât din contul TVA-ului, cât și a impozitelor indirecte;
- Reducerea veniturilor bugetelor va impune fie reducerea transferurilor sociale către gospodăriile casnice cu circa 4,5-7,0% (ceea ce va servi ca impuls suplimentar asupra sărăciei), fie renunțarea la alte cheltuieli pentru a păstra intact nivelul de cheltuieli sociale;
- Deficitul bugetar se va înrăutăți, cu circa 1,0-1,5% față de scenariul de bază;
„Cât de paradoxal nu ar putea să pară, dar scăderea nivelului de venituri remise din Rusia în mod foarte probabil va determina un nou val de emigrare, atât către alte destinații, cât și spre Rusia. Astfel, rata de ocupare ar putea să scadă cu circa 2-4 la sută, ceea ce se va reflecta în capacitățile de producție ale firmelor moldovenești”, este de părere analistul Adrian Lupușor.
- Reducerea ocupării va determina, pe termen scurt, o scădere a exporturilor totale de circa 4,5% și o scădere a importurilor cu circa 4%;
- Absorbția totală (consumul gospodăriilor casnice, consumul guvernului și investițiile) va scăderea cu circa 3,8-4,2%;
- Vor exista presiuni suplimentare, greu de cuantificat, asupra leului moldovenesc;
- Efectul total net este reducerea PIB-ului cu circa 3,6-4,0% față de scenariul de bază.
Această scădere este incomparabil mai mare decât rezultatele altor cercetări, unde s-a ținut cont doar de efectele de runda întâi.
Alte articole la acest subiect:
Care va fi impactul prăbușirii rublei rusești asupra economiei moldovenești
Consecinţele deprecierii leului pentru agenţii economici din Moldova
Rubla rusească înregistrează din nou fluctuații semnificative